Skip to content

Liberalismen behöver Moderaterna


Nummer 5 / 2021

Har Moderaterna någon kulturpolitik?

Det är inte lätt att som kulturpolitiskt intresserad väljare förstå var någonstans Moderaterna befinner sig. För att hjälpa till på traven har Liberal Debatts kulturredaktion därför satt ihop en guide över Moderaternas sex kulturpolitiska linjer.

En jämställdhetskämpe och ovärderlig rådgivare

Journalisten, författaren och Liberal Debatts redaktör år 1960-1961 Hans Hederberg har avlidit 83 år gammal. Gabriel Romanus skriver om sina minnen av Hans Hederberg.

I stället för politisk karriär gjorde vi existentiell kortfilm

Journalisten, författaren och Liberal Debatts redaktör år 1960-1961 Hans Hederberg har avlidit 83 år gammal. Erland Törngren skriver om sina minnen av Hans Hederberg.

Liberalismen kan inte vinna på nostalgi allena

Den 19-21 november möts Liberalerna för sitt årliga landsmöte. Liberala studenters tidigare vice ordförande Willhelm Sundman manar till enighet.

Hyllningstal till den orädda liberalen

Barbro Westerholm är inte som alla andra. Liberal Debatts Karin Hjorthen Zelano och Matilda Molander har träffat henne för ett samtal om p-piller, trappor och liberalismens framtid.

Vart tog civilsamhället vägen?

Att ropa på en starkare stat som svar på brister inom marknadens och civilsamhällets sfär kan tyckas logiskt. Men en välfungerande demokrati kräver att alla tre delarna utvecklas i samspel, skriver Ingemund Hägg.

Det finns plats för två Adam Smith

Många åsikter har yttrats om Moderaternas liberalkonservatism. Men strävan efter rena ideologiska uttolkningar är egentligen irrelevant – ideologier tar form i ständig diskussion och omtolkning, menar Carl-Johan Westholm.

Moderaterna har inte slarvat bort arvet efter Reinfeldt

Moderaterna brukade vara ett parti som stora delar av väljarkåren avskydde. Fredrik Reinfeldts ansträngningar för att bredda partiet lever fortfarande vidare, skriver Svend Dahl.

M förvaltar bara den amerikanska friheten

Moderaterna söker förvalta den amerikanska föreställningen om frihet. Men också bara den, skriver Jesper Ahlin Marceta.

Samarbete borde inte hindra Kristersson från att syna Åkessons politik

Naod Habtemichael: Moderaterna har ändrat inställning vad gäller samarbete med Sverigedemokraterna. Men hur pass förankrad är strategin inom partiet?

M har gett efter för S välfärdsvurmande

Var tredje skattekrona går till offentliganställd personal, ändå förespråkar M mer pengar till välfärden. Ledande moderater framstår som uppgivna inför den socialdemokratiska grundreflexen, skriver Jens Runnberg.

Intervju med Mattias Svensson: Ny miljöpolitik för gamla moderater

Liberal Debatts Klara Lidman har träffat Mattias Svensson – en borgerlig ledarskribent som vurmar för klimatskatter och menar att kärnkraften är kostnadsmässigt ineffektiv.

Valfriheten har inget värde för barn i dåliga skolor

Med nuvarande system är det omöjligt att garantera att alla grundskolor håller tillräckligt god kvalitet, menar Robert Wenglén (M).

Jag sökte mig till M för värderingar om ansvar, arbetslinje och personlig frihet

Det som påverkar medborgarnas frihet mest bestäms inte i riksdagen utan i Sveriges 290 kommunhus. Så hur borde en moderat kommunpolitik se ut? Oliver Rosengren (M) har svaret.

En M-ledd regering kommer fortfarande att ha liberala ambitioner

Borgerligheten borde kroka arm igen och inse att en moderat regering värdesätter liberala reformer mer än socialdemokratin någonsin kommer göra, skriver Erik Engstrand.

Det borgerliga hemmet har inte längre rum för liberaler

Högerns löften om en plats i »borgerligheten« lockar och pockar på liberaler. Men ett sekelgammalt förakt dröjer sig kvar. Föraktet mot det goda, mot att stå för sina principer. Per Svensson läser en dagboksanteckning från 1917.

Ge inte upp om liberalismen, Kristersson

Förr eller senare kommer Moderaterna att behöva ta ställning till om och i så fall hur partiet avser värna sitt liberala arv, skriver Emma Høen Bustos och Matilda Molander.

Nummer 4 / 2021 – Vem styr i politikens ställe? →

Alla nummer →