Skip to content
Krigskyrkogården i Verdun. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Krigskyrkogården i Verdun. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Idé | Nationalism

Försvaret av demokratin gör kriget meningsfullt

Det första världskriget var i stort sett meningslöst. Men om känslan av meningslöshet är överväldigande när man går mellan raderna av vita kors på gravplatsen i Verdun, betyder det att det kan finnas meningsfulla krig? Liberal Debatts Jesper Ahlin Marceta undrar om kriget i Ukraina bär mening.

De vita korsen står i raka rader. Här vilar 16 000 soldater – en bråkdel av de 300 000 som miste livet i slaget vid Verdun. Men ändå. Så många kors.

Vi går mellan raderna på kvällen och låter dagens intryck sjunka in. Landskapet bär fortfarande ärr från krigets sår. Hålor efter bomber och löpgravar överallt. Marken skakar ännu av granatnedslagen.

Slaget pågick i 300 dagar, från februari till december 1916. Frontlinjen mellan fransmän och tyskar flyttades fram och tillbaka över kullar som förvandlats till lera. En av kullarna, nummer 304, var sju meter högre innan kriget än efter. Artilleriet åt upp sin beskärda del.

Världskriget var i stort sett meningslöst. En serie politiska allianser mellan europeiska länder tvingade efter skotten i Sarajevo 1914 fram en lika lång serie krigsförklaringar. Kontinenten drogs ned i ett fyra år långt helvete.

Vid krigets utbrott hade den militärtekniska utvecklingen dragit ifrån den militära taktiken.

Vid krigets utbrott hade den militärtekniska utvecklingen dragit ifrån den militära taktiken. Kulsprutor och indirekt eld skövlade och stympade mer effektivt än någonsin tidigare, utan att befälhavarna förmådde bryta dödläget. 1800-talets krigsmanualer dög ingenting till. Totalt stupade runt tio miljoner soldater.

Vilken meningslös fasa. Orsakad av en fåfäng elits romantiska föreställningar om “det renande kriget”, och avslutad genom ren utmattning.

Men om känslan av meningslöshet överväldigar oss när vi går mellan raderna av vita kors, betyder det att det kan finnas meningsfulla krig?

Samtidigt som vi besöker Verdun för att lära oss om vår europeiska historia utspelas ett annat krig på vår kontinent. Det ryska anfallskriget mot Ukraina – lika orättfärdigt som brutalt. Bara några dagar tidigare har vi nåtts av bilderna och rapporterna från den ryska massakern på civila i Butja.

Finns det en mening med alltihop? Har kriget i Ukraina en betydelse? Stakar det ut en riktning för framtiden?

Finns det en mening med alltihop? Har kriget i Ukraina en betydelse? Stakar det ut en riktning för framtiden?

Jag tror att det beror på vad vi gör av kriget i våra berättelser om det. Det finns någonting meningsfullt i att försvara ett land som vandrar längs vägen mot liberal demokrati, även om försvaret kräver vapen och död.

På gravplatsen i Verdun ligger 16 000 skäl att sörja alla krig. Men också en påminnelse om att skilja mellan rättfärdigt och orättfärdigt, meningsfullt och meningslöst. Över gravarna reser sig trikoloren. Frihet, jämlikhet och broderskap. När nationens suveränitet är hotad, som i Ukraina, bär kriget mening.

Jesper Ahlin Marceta

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Ukraina försvarar den liberala nationalismen

Kan Europas brist på gemenskap botas med liberal nationalism?

Liberal nationalism för framtiden