Skip to content
Emmanuel Macron håller valtal i Figeac. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Emmanuel Macron håller valtal i Figeac. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Samhälle | Frankrike

Fransmännen som älskar Macron

Macron är en av de mest omtyckta franska presidenterna i modern tid. Ett faktum som inte direkt har märkts i mediebevakningen av det franska valet. Liberal Debatt pratar med hans anhängare, för att ge en annan bild av den franske presidenten, som så ofta beskrivs som avskydd och hatad i medierna.

Internationella medier har varit besatta av Marine Le Pen under de senaste månaderna. Journalist efter journalist har rest till Rassemblement Nationals starkaste fästen, för att förstå varför väljarna dras till extremhögern. Varför alla hatar Emmanuel Macron.

Så har även Liberal Debatt gjort, i flera texter om högerpopulister i Champagne. 

Fyra av tio fransmän tycker att Macron gör ett bra jobb. Efter Charles de Gaulle kan bara Jacques Chirac och Georges Pompidou slå den siffran.

Men bevakningen har missat en annan berättelse: det faktum att alla faktiskt inte hatar Emmanuel Macron. Man skildrar inte att han är en av de mest populära presidenterna sedan andra världskriget. Fyra av tio fransmän tycker att presidenten gör ett bra jobb. Efter Charles de Gaulle kan bara Jacques Chirac och Georges Pompidou slå den siffran. När det kommer till Sarkozy – ofta ansedd som en av de mest populära presidenterna i den femte republiken – tyckte bara tre av tio att han gjorde ett bra jobb. Macrons företrädare François Hollande låg inte på fyra av tio, utan fyra av hundra. 

Var är reportagen om Macron-anhängarna? Om de som tycker att den unge, liberale presidenten gör ett bra jobb? Om försöken – och ibland framgångarna – med att reformera Frankrike? 

Henriette Dubourg-Camous. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Henriette Dufourg-Camous tror att Macron kommer att lämna ett stort avtryck i den franska historien. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Under de senaste dagarna har Liberal Debatt åkt runt i Frankrike – från Figeac i södern, till Bordeaux i västern och till huvudstaden Paris – för att förstå en annan del av den franska politiken. Varför en del inte hatar, utan gillar, uppskattar, ibland nästan älskar, den franske presidenten. 

”Macron kommer att lämna ett mycket stort avtryck i den franska historien.”
Henriette Dufourg-Camous 

I den lilla staden Saint-Denis-de-Pile, en timme norr om Bordeaux, är Henriette Dufourg-Camous invald i kommunstyrelsen för Socialistpartiet. Men både 2017 och nu kampanjar hon för Emmanuel Macron i presidentvalet. 

– Jag blev socialist under François Mitterand. Det var en stor man! Men Emmanuel Macron är också en stor man – och han reformerar mer. Macron kommer att lämna ett mycket stort avtryck i den franska historien. 

– Marine Le Pen föreslår bara att strössla massa pengar till höger och vänster. Emmanuel Macron genomför reformer, han agerar för att lösa kriser. 

Madame Dufourg-Camous berättar hur det finns flera utsatta områden nära där hon bor, områden med många invandrare men lite resurser. Om man inte ger barnen stöd kommer det att föda utanförskap, menar hon, som skapar livslånga problem.

”Under Macron bygger man ut kulturskolan. Socialisterna i grannkommunen lade ner den.”
Henriette Dufourg-Camous 

– Men jag har verkligen sett hur Emmanuel Macron har genomfört konkreta åtgärder för att motverka detta. Man har minskat skolklasserna i utsatta områden, för att ge varje barn mer lärarstöd. Man har gett lärarna mer frihet – de som ju möter barnen! Och man stödjer skolorna, idrottsföreningarna, civilsamhället för att ge barnen möjligheter. Under Macron bygger man ut kulturskolan. Socialisterna i grannkommunen lade ner den. 

Flera av Macron-anhängarna lyfter fram hans sociala reformer. Hur han har arbetat för att göra det lättare för människor i deras vardag, och i synnerhet människor som kanske inte har det så gott ställt. 

Kevin i Bordeaux. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Det finns en anledning till att Marine Le Pen inte pratar om arbetslöshet längre, säger Kévin i Bordeaux. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på fyrtio år. Foto: Jesper Ahlin Marceta

På ett café nära järnvägsstationen i Bordeaux träffar vi Kévin och Mélissa från Macrons ungdomsförbund. Mélissa är regionalt ansvarig för ungdomsförbundet, och Kévin är lokalt ansvarig i departementet Gironde. 

– Macron står för jämlika chanser, säger Mélissa. Jag är uppvuxen i ett utsatt område med föräldrar som inte pratar franska. Nu har jag läst till jurist men det tog lång tid innan jag förstod att jag kunde få en akademisk utbildning.

– Jag kommer från en liten by utanför Bordeaux, fyller Kévin i. Jag hade bra betyg så jag började på högskolan men det var först här jag förstod att man också kunde läsa på stora fina skolor i Paris som Sciences Po. Jag visste inte ens att möjligheten fanns. Macron försöker förändra det här.

– Gula västarna var en kris som man kunde hantera, säger Kévin. Det finns en anledning till att Marine Le Pen inte pratar om arbetslöshet längre. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på fyrtio år.

”Det finns en anledning till att Marine Le Pen inte pratar om arbetslöshet längre. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på fyrtio år.”
– Kévin, Macron-anhängare i Bordeaux

– Under kampanjen har vi förklarat för ungdomar på universitetet vad Macron har gjort. Och folk hade ingen aning! Man visste inte vad han hade gjort. Man har bara fått en negativ bild från sociala medier, fortsätter han. 

– Macron gjorde mycket för att undvika massarbetslöshet under nedstängningen, fortsätter Mélissa. Sedan dess har han investerat mycket i praktikplatser, för att skapa jobb för unga i företag. 

– Vad hade Macron kunnat göra mer, suckar Kévin med ett vemodigt leende. 

Véronique Hammerer på marknaden i Cavignac. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Socialistpartiet idag är bara ett parti för de intellektuella, säger En Marche-parlamentarikern Véronique Hammerer på marknaden i Cavignac. Men Macron visar att det inte är fult att arbeta med händerna. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Bygderna som omger Bordeaux är klassiska arbetartrakter. Här arbetar många med händerna. Merparten har länge röstat vänster, men en inte oansenlig del överväger extremhögern. 

– Socialistpartiet i dag är bara ett parti för de intellektuella, man hatar folk som arbetar med händerna, säger Véronique Hammerer som sitter invald i nationalförsamlingen för En Marche. Hon har tidigare röstat på socialisterna, men gick tidigt över till Macrons kampanj. 

– Emmanuel Macron gör det lättare för folk i vardagen. Han visar att det inte är fult att arbeta med händerna. Alla behöver inte studera på universitet! 

Emmanuel Macron överraskade ganska många när han under sitt sista möte i sydfranska Figeac ägnade merparten av talet åt landsbygdspolitik. Åt hur man ska underlätta för hantverkare, småföretagare och jordbrukare på landsbygden och i småstäder. 

”Det är jättemånga byar här i närheten som det offentliga har övergett steg för steg i årtionden. Men Macron har vänt på det.”
– Kévin

Men Kévin och Mélissa blev inte förvånade. 

– Så mycket av hans projekt går ju ut på att minska ojämlikhet, säger Kévin. Det är jättemånga byar här i närheten som det offentliga har övergett steg för steg i årtionden. Men Macron har vänt på det. Och det var det han ville visa på i sitt tal. 

– Macron vill inkludera alla i samhället, fortsätter Mélissa. Och genomför reformer för att det ska bli så.

Alexis Bornazeau på marknaden i Cavignac. Foto:Jesper Ahlin Marceta
Alexis Bornazeau på marknaden i Cavignac: ”Emmanuel Macron är den enda som gör något åt den mentala ohälsan, den enda som gör något åt psykiatrin!” Foto: Jesper Ahlin Marceta

Alexis Bornazeau är kommunalråd i Saint-Genès-de-Blaye, en timme nordväst om Bordeaux. Bornazeau sticker ut bland aktivisterna i trakterna norr om Bordeaux. Han har inte en bakgrund inom Socialistpartiet, utan var länge en anhängare av Alain Juppé, en mycket populär republikan som länge var borgmästare i Bordeaux och som kandiderade för att bli Republikanernas presidentkandidat 2017. 

– Emmanuel Macron vill aktivera demokratin över hela Frankrike. Det var det som intresserade mig från början. 

– Men nu ser jag hur mycket av hans politik som gör skillnad för invånarna här i Haute-Gironde. Titta på hans hälsopolitik, på hans utbildningspolitik! Mina föräldrar började arbeta när de var femton. Med Macrons politik får våra barn en helt annan framtid. 

”Emmanuel Macron är den enda som gör något åt den mentala ohälsan, den enda som gör något åt psykiatrin!”
– Alexis Bornazeau

– Så många av mina jämnåriga lider av mental ohälsa, i synnerhet efter covid. Emmanuel Macron är den enda som gör något åt den mentala ohälsan, den enda som gör något åt psykiatrin! För mig är det den avgörande anledningen till att rösta Macron. Han lyssnar på folkets behov, och gör något åt deras problem.

Joseph, som ansvarar för kommunikationen för Macrons ungdomsförbund i norra Paris, är också en gammal Juppéanhängare. Han gick över till Macron när François Fillon blev Republikanernas presidentkandidat 2017. Vi träffar honom och hans kollegor Julie och Paul på ett café i sjuttonde arrondissementet.

– Macron har gjort så mycket för ungdomar, inte minst under krisen, säger Joseph. Han har också gjort mycket för fattiga ungdomar, bland annat sänkt kostnader för studenter. 

”Om man går på Mcdonalds till exempel finns det inget i engångsplast längre. Man kanske inte tänker på det varje dag, men det är en så viktig konkret förändring!”
Julie, Macron-anhängare i Paris 

Julie fortsätter:

– Bland annat har han gjort preventivmedel gratis för ungdomar mellan 18 och 25. Det är så viktigt för många unga tjejer, och ett typexempel på saker han har gjort för unga. Innan fick jag betala 300 kronor i månaden för preventivmedel.

– Han har också förbjudit engångsplaster. Så om man går på Mcdonalds till exempel finns det inget i engångsplast längre. Man kanske inte tänker på det varje dag, men det är en så viktig konkret förändring! 

En Marche-aktivister i Paris. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Paul, Julie och Joseph har kampanjat för Macron i Paris sjuttonde arrondissement. De har lyft fram alla saker som de menar att Macron har gjort för ungdomar. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Och liksom Madame Dufourg-Camous norr om Bordeaux pratar om mindre skolklasser i utsatta områden på landsbygden, får samma politik genomslag i Paris förorter, menar Joseph, Julie och Paul. Det är åtminstone sådant de pratar om när de knackar dörr i Paris fattigare områden.

– Vi skulle få sitta här i flera dagar om vi skulle rada upp allt bra som Emmanuel Macron har gjort, skrattar Joseph. 

Men det skulle inte få plats i den här texten, som redan håller på att bli för lång. En sista sak som faktiskt alla Macron-anhängarna nämner är hur Macron har förändrat den politiska metoden. Man snackar inte skit om motståndaren. Man föreslår reformer för människors vardag, man pratar med medborgare och lyssnar in deras problem. Man har högt i tak, och låter idéer komma fram underifrån. 

Vi skulle få sitta här i flera dagar om vi skulle rada upp allt bra som Emmanuel Macron har gjort, skrattar Joseph. 

Anhängare har flockats till Macron från både höger och vänster, för att vara med i en rörelse med högt i tak och ny energi. Kanske något för svenska partier att lära sig av? 

Det finns många fransmän som verkligen inte gillar Macron. Alexis och hans kollegor vågar knappt säga att de är macronister i Haute-Gironde. Men det finns också många fransmän som tycker mycket om Macron, vilket är värt att komma ihåg i mediebevakningen. 

Eric Luth

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!