Digital optimism har ersatts av en växande oro för demokratins sårbarhet på grund av tillväxten av oreglerade digitala globala plattformar, skriver medieexperten Brit Stakston apropå valet i Tyskland och förklarar hur EU-regelverk kan mota farorna.
Nyligen ogiltigförklarade författningsdomstolen i Rumänien landets val efter en rysk påverkanskampanj på Tiktok. En högerextrem, Putinvänlig kandidat rekommenderades till användarna genom digital uppbackning. Falska konton och följare samt konton som imiterade regeringspolitiker gav kandidaten segern i den första omgången. Mönstret känns igen från ryska påverkansoperationer i Moldavien, Polen och Kaukasus.
Tiktok säger sig ha genomfört sin mest omfattande insats i försök att skydda valintegriteten. I appen öppnades ett ”valcenter” med direktlänkar till korrekt information. EU krävde, inom ramen för den process som finns runt valintegritet i Rättsakten för digitala tjänster (DSA), att de skulle bevara all data de hittat relaterat till det rumänska valet.
Elon Musk, som börjat engagera sig i EU-länders inrikespolitik, har kritiserat domstolens beslut. Hans syfte överlappar och liknar det ryska för påverkan inom EU. Viljan att destabilisera demokratiska processer, skapa splittring och minska tilltro till medier, politiken och EU som koncept.
I Tyskland brottas valmyndigheter med X som politiskt slagfält. Musk har uttryckt sitt stöd för högerextrema AfD och deklarerat att endast de kan rädda landet. Liknande utspel lär drabba även Sverige. EU utreder om och hur X:s algoritmer har gett algoritmisk förstärkning av visst politiskt innehåll. Om så har skett bryter X mot DSA och riskerar böter på 6 procent av sin globala omsättning.
Utan EU hade allt skett utifrån plattformarnas affärsintressen och grunda kortsiktiga politiska utspel.
Det är här som EU:s regelverk kan spela en viktig roll. EU-påtryckningar har redan utmanat nätbolagen. Utan EU hade allt skett utifrån plattformarnas affärsintressen och grunda kortsiktiga politiska utspel.
Tre regelverk är särskilt viktiga framåt för att hantera systematisk valpåverkan:
- DSA med sitt fokus på användares grundläggande rättigheter reglerar plattformarna med krav på innehållsmodering och transparens.
- AI-förordningen reglerar användning och utveckling av AI. Det innefattar bland annat etiska frågor som manipulativ AI och social scoring, sådant som rör kategorisering, påverkan och kontroll av människors beteenden och kan påverka val.
- European Democracy Action ska bland annat skydda valintegriteten och stärka samarbetsmekanismer mellan EU-länder runt valsäkerhet samt stärka pressfriheten för att motverka desinformation.
Därtill ska Tech Sovereignty säkra Europas digitala oberoende och konkurrenskraft.
Påtryckningarna kommer vara stora från techföretag och Donald Trump, för vilka America First är synonymt med American Tech First. De väljer att minska all reglering för techsektorn och anser att desinformation är censur.
Med hjälp av styrkan i samarbetet kan EU framåt visa på behovet av reglering av digitala plattformar. Diskussionerna dit bör vägledas av konkreta faktabaserade exempel, som visar hur väljare hindrats att göra informerade val.
Brit Stakston
Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!