Maltas EU-kommissionär godkänns trots otydlighet kring dragqueens, och Sveriges dito överlever tack vare landets andra fångutväxling. Laura Ingemarsson lotsar till höjdpunkterna i årets bästa tv-vecka.
I dagarna har utfrågningarna av de 26 kommissionärskandidaterna hållits. 78 timmar av demokratiskt ansvarsutkrävande, stundtals varvat med god underhållning – vissa kallar det ett av de viktigaste uttrycken för institutionell maktfördelning inom EU, andra för årets bästa tv-vecka.
För alla er som inte haft tid att lägga 78 timmar på att streama Europaparlamentets motsvarighet till SVT Forum kommer här en sammanfattning av de allra viktigaste.
Men först, varför hålls utfrågningarna? Jo, det är genom utfrågningarna som Europaparlamentet ska avgöra om kommissionärerna håller måttet. Annars ska kandidaterna fällas. Om det inte är amerikanskt val, krig i Europa och övriga förseningar såklart. Då ska det bara bli överstökat.
Alternativ för Tyskland-politikern Marc Jongen använde nämligen nästan alla tilldelade minuter för att hålla en monolog om dragqueens.
Tack vare EU:s välutvecklade tolksystem kan kommissionärskandidaterna och Europaparlamentarikerna välja vilket språk de vill tala – oavsett om det är modersmålet, eller EU:s lingua franca, Erasmus-engelska. I tolkbåsen, som omger utskottssalen likt Panoptikon, sitter översättare som arbetar hårt för att dechiffrera vad de folkvalda försöker säga.
Särskilt svårtolkat, både innehållsmässigt och bokstavligt (tolken stakade sig), var det under utfrågningen av Maltas kommissionär, Glenn Micallef. Alternativ för Tyskland-politikern Marc Jongen använde nämligen nästan alla tilldelade minuter som ESN (parlamentets högerhögerhögergrupp) fått för att hålla en monolog om dragqueens. Drag nämns inte explicit i uppdragsbrevet för Micallef, men det ligger troligtvis i hans portfölj ”Intergenerational Fairness, Youth, Culture and Sport”.
Monologen följdes av en fråga:
– EU använder tyvärr Erasmus-fonden emot vetenskapen och ungdomens intressen. 14- till 18-åringar i Spanien utbildar sig till dragqueens och indoktrineras med farliga ideologier. Kommer du att stoppa sådana ideologiska projekt?
Trots otydligheter kring de indoktrinerade spanska tonåringarna valde Europaparlamentet ändå att godkänna honom.
Den maltesiska ungdomskommissionären Micallef gav inget direkt svar om det specifika projektet. Men trots otydligheter kring de indoktrinerade spanska tonåringarna valde Europaparlamentet ändå att godkänna honom.
Läs mer och anmäl dig till Erasmus-finansierade kursen ”Dragtivism” här.
Från Malta till en annan geopolitisk storspelare i EU – storhertigdömet Luxemburg. För deras kandidat, Christophe Hansen, som tilldelats jordbruksportföljen, fick även han kluriga frågor. En av dem kom från den socialdemokratiska parlamentarikern Katarína Roth Neveďalová från Slovakien.
– Du kommer från ett litet land, men jag har förstått att din kusin är jordbruksminister. Kan du försäkra oss om att du verkligen kommer att representera alla medborgare och inte bara de från Luxemburg?
Givet Luxemburgs storlek är det faktiskt statistiskt mer sannolikt att någon av ens kusiner är minister än att ingen är det.
Det är sant att Christophe Hansen är kusin med Luxemburgs jordbruksminister Martine Hansen, men för att verkligen avgöra huruvida detta är problematiskt måste man titta på siffrorna. Givet Luxemburgs storlek är det faktiskt statistiskt mer sannolikt att någon av ens kusiner är minister än att ingen är det. Det var svårt nog för Luxemburgs konservativa premiärminister Luc Frieden att ens hitta 14 luxemburgska medborgare för att fylla alla ministerposter. Så går det när 99 procent av befolkningen består av juridiska personer.
Sveriges kommissionärskandidat Jessika Roswall hade likväl hon tre svettiga timmar. Utskottssalarna har ökänt dålig ventilation. Frågorna från parlamentarikerna var också knepiga. Vissa skulle påstå att hennes svar var otillräckliga, opålästa och otydliga. Med ”vissa” åsyftas i detta fall en majoritet av parlamentarikerna i utskottet.
Att Roswall till slut godkändes var tack vare en fångutväxling. Liberalkonservativa EPP och liberala Renew gick med på att växla varsin gisslan – EPP lovade att godkänna Belgiens kommissionär Hadja Lahbib i utbyte mot att Renew godkände Roswall. Tänk att Sveriges andra fångutväxling genom tiderna också var en EU-tjänsteman!
En av de mest omtalade utfrågningarna var den av Ungerns Olivér Várhelyi. Utskottssalen var fullsatt med parlamentariker, eller ”idioter” som Varhelyi en gång råkade kalla dem (ett påstående som bedömts som ”mostly false” av eufactcheck.eu). Trots att hans tilldelade portfölj täcker ”Health and Animal Welfare” kom det snabbt frågor om både kvinnors och hbtq-personers rättigheter.
Han förklarade tydligt att han är en ”ally of women” då han själv känner flera kvinnor, däribland hans fru och hans tre döttrar.
Tack å lov kunde Várhelyi ge svar på tal kring rättighetsfunderingarna. Han förklarade tydligt att han är en ”ally of women” då han själv känner flera kvinnor, däribland hans fru och hans tre döttrar. En suck av lättnad (hördes inte i salen).
”Kvinna” på ungerska är ”nő”, men frågan om det borde finnas en samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning på EU-nivå (”nő means nő”) slapp Varhelyi. Den fick istället Irlands Michael McGrath, ansvarig för ”Democracy, Justice and the Rule of Law”. ”Kvinna” på irländska är ”bean”, och det är också det enda kommissionen kan göra angående en samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning: böna och be medlemsländerna att implementera det själva.
Ytterligare en omtalad utfrågning var Italiens Raffaele Fitto. Fitto blir troligtvis den förste vice ordföranden från högerhöger-gruppen ECR – ett glastak som den gröna parlamentarikern Anna Miranda Paz helst hade sett okrossat. Iklädd en tröja med det subtila trycket ”Bella Ciao!” kallade Miranda Paz kommissionärskandidaten Fitto för ”inkompetent”, både när det kommer till demokrati och till distribueringen av regionala sammanhållningsfonder. Fitto tackade för ”hennes konstruktiva och respektfulla” kommentarer.
Ja, det var inte bara genomtänkta frågor under de 78 timmarna. Man önskar att parlamentarikerna hade tagit till sig mer av Sloveniens utvidgningskommissionär Marta Kos visa ord:
– In the sense of what mister Einstein was once said that stupidity is if you do every day the same and you expect different results. I want to see different results so I shouldn’t be stupid in the sense let’s find out what works because I’m sure if there is a will we will be able to move things forward but the will is there verbally many times much more expressed then the actions so what kind of action we will see.
Streama årets bästa tv-vecka i efterhand här. Eller vänta fem år till nästa runda av kommissionsutfrågningar.
Laura Ingemarsson
Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!