Skip to content
Vänsteranhängare firade segern på Place de la République i Paris. Foto: Emelie Nyman.
Vänsteranhängare firade segern på Place de la République i Paris. Foto: Emelie Nyman.
Samhälle | Frankrike

Därför borde även högern vara glad över att vänstern vann franska parlamentsvalet

Den franska extremvänstern är inte att leka med, men en seger för extremhögern hade varit värre. Matilda Molander förklarar varför.

När det nu står klart att vänsteralliansen Nya folkfronten blivit största partigrupp i franska nationalförsamlingen, verkar en del svenska bedömare tro att det är lika illa som om Le Pens Nationell samling hade blivit största parti. Det är det inte.

Jean-Luc Mélenchons yttervänsterparti Okuvade Frankrike är visserligen ett djupt obehagligt parti som inte bara gör antisemitiska utspel, utan dessutom är vänligt inställt till Ryssland och vill att det militära stödet till Ukraina ska upphöra. Det är verkligen inte mycket, om ens något bättre än Nationell samling på den andra ytterkanten. Partiernas företrädare ger för övrigt uttryck för många gemensamma åsikter, inte minst när det kommer till Ukraina, judar och EU.

Partiernas företrädare ger för övrigt uttryck för många gemensamma åsikter, inte minst när det kommer till Ukraina, judar och EU.

Men vänsteralliansen Nya folkfronten är inte samma sak som Okuvade Frankrike. Frankrike har otroligt många partier och det franska valsystemet med enmansvalkretsar där endast den som får flest röster vinner mandatet gör att partier som tycker någorlunda lika måste gå samman för att alls ha en chans att ta något mandat. Nya folkfronten består därför av 25(!) små vänsterpartier.

Samarbetet är ett slags mellanting mellan en ren valteknisk samverkan, och ett partisamarbete av svenskt snitt som Tidöavtalet. Okuvade Frankrike ser visserligen ut att kunna bli största parti i Nya folkfronten, men det har långt ifrån någon majoritet av mandaten i samarbetet.

Partiets dåliga resultat i EU-valet gjorde dessutom att det fick ge med sig mycket i förhandlingarna om det gemensamma programmet. Istället för EU-skepticism, antisemitism och ryssvänlighet innehåller programmet skrivningar om vikten av ett starkt Europa, motstånd mot antisemitism och fortsatt stöd till Ukraina. Det är helt enkelt mer präglat av Socialisternas och Miljöpartiets åsikter än av Okuvade Frankrikes. Efter resultatet i parlamentsvalet, där Socialistpartiet och Miljöpartiet gått kraftigt framåt medan Okuvade Frankrike backat, lär Mélenchons ord väga ännu lättare i förhandlingarna.

Folkfronten skapades för en månad sedan och splittringen är stor.

Bara för att Nya folkfronten blivit största partigrupp, betyder det inte heller att den kommer att hålla ihop och bilda regering eller ens att alla partier skulle ingå i det eventuella vänster-mitten-högersamarbete som skulle krävas för en majoritetsregering.

Folkfronten skapades för en månad sedan och splittringen är stor. Efter valsegern bråkade partiledarna inom Folkfronten med varandra i direktsändning, och när vi träffat kandidater för Socialisterna och Miljöpartiet i Nantes har de varit minst sagt tydliga med att Mélenchon och hans parti inte är några själsfränder utan ett nödvändigt ont för att få ihop mandaten till det här valet. Få om någon ser Okuvade Frankrike som del i en möjlig framtida vänsterregering. Situationen får helt enkelt Liberalernas och Sverigedemokraternas relation att framstå som kärvänlig.

Det är bättre för Frankrike, bättre för Europa och inte minst bättre för Ukraina.

Många vanliga fransmän vi pratat med har frustrerat konstaterat att de vill bli av med Macron men att de inte vet hur de ska rösta eftersom de varken vill ha Le Pen eller Mélenchon i närheten av makten. Men i valet mellan ett stort och starkt ytterhögerparti, och ett relativt litet yttervänsterparti som dessutom sytts in i en koalition där de grövsta politiska förslagen kastats ut till förmån för vanlig socialdemokratisk politik, har de flesta valt det senare. Det är bättre för Frankrike, bättre för Europa och inte minst bättre för Ukraina.

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Tre namn som kommer att avgöra Frankrikes framtid

Frankrikes sista utpost mot högernationalismen – därför är Nantes en öppen stad