Sverige behöver liberala reformer. Det skriver företrädare för Fores reformgrupper, som framöver kommer att ta fram skarpa förslag och formulera ny politik för ett näringsliv med tillväxt och konkurrenskraft, en välfungerande välfärd i hela landet och ett EU rustat för föränderliga tider.
Pandemi, krig, energikris, inflation och skjutningar. Under de senaste åren har svenska politiker behövt hantera flera akuta problem. Det har gjort att fokus har riktats bort från långsiktiga reformer och lämnat fältet öppet för socialistisk och nationalistisk populism. I detta kortsiktiga och splittrade politiska landskap behövs en rörelse som riktar blicken mot framtidsreformer för fria, rika och öppna samhällen.
För ett år sedan samlade den gröna och liberala tankesmedjan Fores, i samarbete med Liberal Debatt, företrädare för politiska ungdoms- och studentförbund för att ta fram nya reformer grundade på frihetliga värderingar. Resultatet blev fyra policypapper med liberala berättelser för skolan, integrationen, klimatet och rättsstaten samt tillhörande debattinlägg. Det går redan att finna spår av reformförslagen i partiernas program.
Behovet av långsiktiga och brett förankrade reformer har inte minskat. Därför samlas nu gröna, liberala och borgerliga krafter från ungdoms- och studentförbund med siktet inställt på att formulera ny politik. För att värna den fria världens värden och skapa tillitsfulla samhällen med hållbar tillväxt krävs en genomarbetad nulägesanalys och reformagenda. Fokus kommer att vara tre stora framtidsutmaningar:
- Näringsliv med tillväxt och konkurrenskraft
För att Sveriges medborgare ska kunna leva rika och välmående liv behövs ett näringsliv som skapar välstånd. Det handlar om allt från lokalt entreprenörskap till grön omställning av den tunga industrin. Sveriges nuvarande företagsklimat har onekligen stor förbättringspotential. I år väntas Sverige ha lägst tillväxt i hela EU, enligt prognoser från EU-kommissionen. Här behövs en tydlig reformagenda som skapar goda förutsättningar för entreprenörskap och företagande. Hur ska politiken förhålla sig till näringslivet? Vilka reformer behövs för att stärka Sveriges konkurrenskraft?
- Välfungerande välfärd i hela landet
Beroende på var i Sverige du bor kan välfärdens kvalitet och tillgänglighet variera kraftigt. När människor i glesbygd, landsbygd och förorter upplever att de får sämre tillgång till vård, omsorg, skola och socialtjänst skadas tilliten till samhällskontraktet. Det finns gott om luckor att fylla för frihetliga röster som vill utmana vänstern om väljarnas förtroende i välfärdsfrågor. Från liberalt håll har länge valfrihetens värden och privatiseringars nyttor betonats, men tillräcklig fantasifullhet och långsiktig reformvilja har saknats. Nu behövs nya lösningar för hur välfärdens kvalitet och tillgänglighet ska öka i Sveriges städer, landsbygder och glesbygder. Vad ska det liberala samhällskontraktet innehålla? Hur säkerställer vi en bra välfärd i hela landet?
- Ett EU rustat för föränderliga tider
Vi lever i en orolig tid med krig och demokratisk tillbakagång i Europa. EU har hittills stått starkt genom pandemi, geopolitisk instabilitet och kamp mot klimatförändringar, men för de europaparlamentariker som väljs i juni väntar nya utmaningar. I öst försöker Ryssland och Kina flytta fram sina positioner och i väst kan Donald Trump återigen bli amerikansk president. När den regelbaserade världsordningen sätts ur spel växer behovet av ett enat och liberalt Europa. Vilken roll ska EU ha i en föränderlig omvärld? Vilka reformer behövs för att skapa ett fritt, säkert och öppet Europa?
Tankar om frihet måste ta större plats i svensk politik. Det behövs en genomarbetad reformagenda och en klar berättelse som särskiljer sig från nationalistisk slutenhet och socialistiska planer. När partipolitiken i stort misslyckas med utvecklingen av ny politik måste någon visa att en annan väg är möjlig. Fores Reformgrupper är en del i det arbetet.
Fria samhällen med välstånd och välmående människor möjliggörs genom ett självständigt näringsliv som skapar hållbar tillväxt, en tillgänglig välfärd som bygger tillit och ett handlingskraftigt EU som verkar för frihet och öppenhet. Med ett långsiktigt arbete för frihetliga reformer går det att skapa en framtid där människor får växa och blomstra.
Ulrica Schenström, vd Fores
Tove Hovemyr, samhällspolitisk expert Fores
Viktor Karlsson, projektledare Fores
Eric Luth, chefredaktör Liberal Debatt
Matilda Molander, chefredaktör Liberal Debatt
Elin Hjelmestam, 2:e vice förbundsordförande LUF, Reformgrupp Näringsliv
Emelie Nyman, 1:e vice förbundsordförande CUF, Reformgrupp Näringsliv
Stefan Sarmes, förbundsordförande KDU, Reformgrupp Näringsliv
Douglas Thor, förbundsordförande MUF, Reformgrupp Näringsliv
Rasmus Elfström, förbundsordförande Centerstudenter, Reformgrupp Välfärd
Carl Sträng, ordförande LUF Uppsala, Reformgrupp Välfärd
Elsa Weiss, förbundsstyrelseledamot MUF, Reformgrupp Välfärd
Markus Barnevik Olsson, klimatpolitisk talesperson Gröna Studenter, Reformgrupp EU
Smail Habul, ordförande Malmö MUF, Reformgrupp EU
Alex Nilsson, EU- och utrikespolitisk talesperson LUF, Reformgrupp EU
Ida Wallinder, förbundsstyrelseledamot Centerstudenter, Reformgrupp EU