Skip to content
Ledare | Liberalism

Giganternas tid är snart här

Måhända är det lite förmätet, att inleda ett temanummer om giganter med att prata om sig själv. Men jag vill ändå börja med det. Med att tacka alla er 164 skribenter, prenumeranter, läsare och vänner som kom till Östgöta nation i Uppsala den 4 november för att fira 75 år av Liberal Debatt med bankett, tal, spex, sång och dans. Det blev en kväll som åtminstone vi sent kommer att glömma – tack alla ni som kom dit och gjorde festen!

(Och även om Liberal Debatt kanske inte är vad man brukar förknippa med giganter, så handlar det som vanligt mycket om vad man jämför sig med. I den vidsträckta kategorin liberala svenskspråkiga idétidskrifter så kan vi kanske, ändå, efter 75 år och tack vare alla er läsare, betraktas som något av en gigant. Det är vi mycket glada över.)

När vi under det här jubileumsåret har fått tillfälle att blicka tillbaka på tidskriftens historia har det blivit tydligt hur avgörande enskilda personers insatser varit för såväl tidskriften som liberalismen. De stora strömningarna är viktiga, men det krävs individer som vill, vågar och orkar omsätta idéerna i verkligheten. 

Detsamma gäller samhället och politiken i stort. Som redaktionens Thea Andersson skriver i det här numret behövs det idémässiga giganter som inte bara filar på marginalerna utan kan lyfta debatten och samhället till nästa nivå.

Giganterna kan komma i form av författare som genom att sätta ord på förtryck och orättvisor ändrar vårt sätt att se på oss själva och vår omgivning och därigenom öppnar upp för en ny politisk rörelse, som Fredrika Bremer och senare Simone de Beauvoir. 

De kan komma i form av ett kollektiv som gemensamt arbetar för att i grunden ändra samhället, som den svenska kvinnliga rösträttsrörelsen. Eller i form av en man som får en idé som kommer att sätta en världsdel i gungning i decennier framöver, som sionismens grundare Theodor Herzl. Men giganten kan också vara en Viktor Orbán, som visat vägen för populism och illiberalism över hela världen och blivit Europas längst sittande regeringschef. 

Liberalismen lider sedan länge brist på giganter som kan bära och utveckla idéerna. Med det här numret vill vi sätta ljuset på vad en ny idémässig gigant skulle kunna vara. 

Sist, men verkligen inte minst, vill jag presentera Eric Luth som ny chefredaktör för Liberal Debatt jämte mig. Tillsammans med vår redaktion ska vi göra vårt bästa för att ni ska ha ett gott nytt år av liberal läsning att se fram emot. 

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

Franska salongsvärdinnor valde vilka män som skulle få makt

Vår politiska tid präglas av brist på giganter