Skip to content
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Debatt | EU

Åkessons EU-utspel underminerar Sverige

Sverige har en unik möjlighet att stärka sin ställning och sitt inflytande i Europa men Sverigedemokraterna sitt bästa för att sätta krokben, skriver Handelsstudenten Albin Barnevik.

Våren har kommit till Europa. Kontinenten har stått pall en vinter fylld av strapatser. Det talades om att det europeiska samarbetet skulle krackelera under pressen av höga energipriser, omfattande inflation och det fortsatta kriget i Ukraina. I stället har det visat sig att energiproblemen kunde handskas genom gemensamma åtgärder samtidigt som stödet till Ukraina sakta men säkert intensifierats under en gemensam europeisk banér.

Det är därför oroväckande när SD:s partiledare Jimmie Åkesson, på Aftonbladets debattsida (2/5), skriver att EU har blivit en tvångströja och att Sverige måste utvärdera sitt medlemskap. Han utvecklar sitt resonemang i Svenska Dagbladet (15/5), där han tillsammans med den Sverigedemokratiske EU-parlamentarikern Charlie Weimers föreslår en beredskap för Sverige att lämna EU.

Tidpunkten är olämplig. Sverige håller för närvarande i ordförandeklubban i unionen, ett fördelaktigt tillfälle för en liten nation att axla en ledarroll och visa framfötterna. Åkessons debattartikel följer upp ett annat, färskt utspel, från partikollegan Mattias Karlsson där han hotade med regeringskris om EU:s nya migrationspaket går igenom. Detta blottlägger den avgrundsdjupa klyftan mellan borgerligheten och Sverigedemokraterna när det gäller synen på europeiskt samarbete. För Sverigedemokraterna är frågan principiell – deras nationalism är inte förenlig med ett supranationellt samarbete vänligt sinnade länder emellan.

Den kritik Jimmie Åkesson framför gentemot EU är ett bekvämt sätt att plocka populistiska poäng på hemmaplan.

Den kritik Jimmie Åkesson framför gentemot EU är dessutom ett bekvämt sätt att plocka populistiska poäng på hemmaplan som känns igen från Sverigedemokraternas gelikar runt om i Europa. Politiker som Viktor Orbán i Ungern och Andrzej Duda i Polen använder gärna EU som slagträ i den nationella debatten samtidigt som de i smyg skördar de ekonomiska frukterna av det europeiska samarbetet.

Än mer beklämmande är att Åkesson framför sin ståndpunkt i kölvattnet av att ha bevittnat det haveri som Brexit har varit och fortsätter att vara. Den brittiska ekonomin spås prestera sämst av alla länder i G20 under 2023, värre än sanktionsdrabbade Ryssland. Blott 32 procent av britterna är fortsatt övertygade om att utträdet ur EU var en god idé. Det finns ingen anledning att tro att en Swexit skulle sluta på ett bättre sätt. EU:s inre marknad är exempelvis destinationen för 70 procent av all svensk export och det skulle följaktligen vara en veritabel katastrof för svensk ekonomi och näringsliv att lämna.

Budskapet borde vara att vi ska arbeta för ökat svenskt inflytande i Bryssel, snarare än minskat europeiskt inflytande i Stockholm.

Sverigedemokraterna visar på bristande markkontakt när de i nuläget börjar opinionsbilda om olika typer av förbehåll för svenskt deltagande i EU. Lyckligtvis inser en överväldigande majoritet av den svenska befolkningen fördelarna med ett medlemskap. Enligt en ny rapport från SOM-institutet är 68 procent för ett EU-medlemskap, vilket är rekordhögt.

I juni nästa år är det val till Europaparlamentet. De borgerliga partierna bör således ta tillfället i akt att befästa sin position som Sveriges enda riktiga EU-vänner. Budskapet borde vara att vi ska arbeta för ökat svenskt inflytande i Bryssel, snarare än minskat europeiskt inflytande i Stockholm.

Europa går en varm sommar till mötes. Den är ljus och fri. Där känns Åkessons tvångströja fjärran.

Albin Barnevik

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Inga pengar till klåfingriga företag, EU!

Jessika Roswall: EU är vår viktigaste utrikespolitiska plattform