Skip to content
Forum för Liberal Debatt. Foto: David EdkinsUnsplash
Forum för Liberal Debatt. Foto: David EdkinsUnsplash
Ledare | Torg

Inget fritt samhälle utan torg

Torg är symbolen för liberala, toleranta samhällen – och helt väsentliga för demokratin. Men hur kan det då komma sig, frågar sig LD:s chefredaktör Matilda Molander, att torgen i det toleranta, demokratiska Sverige, så ofta är grå och öde parkeringsplatser?

På ryggen av det här numret står det fyndigt (nåja) Forum för Liberal Debatt. Det är inte en slump att det latinska ordet för torg har blivit vår tids ord för en plats för utbyten och samtal. Ett liberalt samhälle med tolerans för olikheter skapas när medborgare möter varandra. Torget är symbolen för det.

I det här numret berättar arkitekten Krister Lindstedt som gjort planen för Kirunas stadsflytt att det tidigare inte fanns något torg i staden, och att det var en stad där många unga har haft svårt att hitta sin plats. Att bygga en ny stad där alla får plats var därför att bygga en stad med ett torg i centrum, en plats dit alla naturligt dras. Trots snö och kyla stora delar av året. Läget är nyckeln.

Om vägarna inte korsas kommer människorna inte att mötas.

Professorn i stadsbyggnad Lars Marcus förklarar att det är viktigare var torget ligger än hur det ser ut för att skapa ett levande torg och pekar på stadsbyggandets otroliga makt över vilka liv vi kan leva. Om vägarna inte korsas kommer människorna inte att mötas.

Det här är något arkitekterna som ritade de nya modernistiska bostadsområdena under efterkrigstiden var högst medvetna om, berättar docenten Lisbeth Söderqvist. Med inspiration från de italienska torgen ville man skapa nya platser där människor möts eftersom det bygger sammanhållning och demokrati. 

Ett demokratiskt samhälle är ett samhälle med torg. Där människor kan samlas för att protestera, för att fira, eller för att ta en kaffe. Utan torgen försvinner mötesplatserna och sakta men säkert också vår förståelse för den andre.

I arkitektvisionerna är torgen soliga och fulla av människor, så som torgen ser ut på semestern i Sydeuropa. I verkligheten är svenska torg ofta grå och öde parkeringsplatser. I bästa fall finns det en inhägnad uteservering i ett hörn. Vad beror det på? Vad får det för konsekvenser? Och hur skapar man ett bra torg? Det försöker vi att svara på.

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

Vad jag har funnit på mina kvinnors torg

Varför har Sverige de torraste torgen i världen?