EU måste markera mot Rysslands försök att organisera en statskupp i Moldavien. Moldaviens framtid är europeisk, skriver LYMEC:s ordförande Dan-Aria Sucuri, och dessutom skulle en statskupp öka osäkerheten i hela Europa och försämra Ukrainas utsikter i kriget mot Ryssland.
Måndagen den 13 februari meddelade Moldaviens president Maia Sandu att landets säkerhet står inför ett mycket ansträngt läge, och att Ryssland planerar för att organisera en statskupp.
Rysslands mål med statskuppen är dels att installera pro-ryska moldaviska partier till makten, där partiet Sor är ett exempel, och dels att destabilisera Moldavien som en del av Rysslands strategi för att vinna kriget mot Ukraina.
Moldavien, ett litet land på 2,5 miljoner invånare och inklämt mellan Rumänien och Ukraina, är inte främmande för rysk interventionism. En betydande del av dess landmassa, regionen Transnistrien, har varit ockuperat av ryska trupper i över 30 år, och leds idag av en separat ’’regering’’ tillsatt av Ryssland. Men president Sandus presskonferens bör tas med stor oro, och EU med dess allierade bör skyndsamt förbereda sitt stöd till Moldavien.
Skulle Rysslands planer på att fullborda en statskupp i Moldavien bli verklighet innebär detta ett stort bakslag för EU och väst. I dagsläget leds landet av en pro-europeisk regering som satsat mycket på nya reformer med syfte att tackla korruptionen, närma sig EU och öka stabiliteten i Europa. Det är bland annat därför EU tilldelade Moldavien kandidatstatus.
Moldavien har visat på stor beslutsamhet att vara en del av EU och leva upp till de värderingar det medför.
En statskupp skulle rasera allt det jobb Moldavien har gjort och riskera den europeiska framtid landet förtjänar. Med de pro-ryska partierna vid makten skulle reformarbetet upphöra och landet bli en rysk satellitstat. Den större ryska närvaron skulle också öka osäkerheten i hela Europa men främst försämra Ukrainas utsikter i kriget mot Ryssland eftersom det skulle kunna innebära närvaro av fler ryska trupper i Moldavien (utöver de i Transnistrien) och potentiellt öppna upp för en ny front mot den ukrainska hamnstaden Odesa.
Moldavien har trots sin lilla storlek, en närmast obefintlig armé och rysk närvaro i landet, visat på stor beslutsamhet att vara en del av Europeiska unionen och leva upp till de värderingar det medför. För att inte detta ska fallera och för att Europa inte ska kastas in i ett ännu mer osäkert läge måste Moldaviens regering få stöd för att hindra Rysslands planerade statskupp.
EU och dess allierade måste visa sitt stöd och markera mot Rysslands försök att med våld och hot ockupera självständiga länder. Men stödet från EU och dess allierade är inte enbart nödvändigt av principiella eller säkerhetsskäl med anledning av kriget. För de som tror på ett starkt och fritt Europa är länder som Moldaviens integration i EU viktigt. Den pro-europeiska regeringen har trots sin utsatta position åtagit sig allt det nödvändiga reformarbetet för att bli en del av EU, att inte stötta detta när läget är som mest sårbart riskerar också att skicka fel signaler från EU:s håll. Det kan avskräcka andra länder från att närma sig EU.
Därför måste EU stå upp för Moldavien. För landets integritet och för EU:s värderingar.
Dan-Aria Sucuri
Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!