Skip to content
Foto: Javier Allegue Barros/Unsplash
Foto: Javier Allegue Barros/Unsplash
Debatt | eftervalsdebatt

Sverigedemokraterna är den nya högern

Den nya högern är inte borgerligt liberal, utan konservativ. Anhängare av en framstegsvänlig liberalism måste försöka förlika sig med högerns nya, konservativa identitet, och fråga vart de ska ta vägen nu, skriver Tobias Adolfsson.

Balansen har skiftat i högerblocket. Sverigedemokraterna har gjort stora framsteg i samtliga väljargrupper, tagit betydande andelar av rösterna hos arbetare, företagare och landsbygdsväljare, och kan nu räkna sig som största parti på högersidan.

Det finns fortfarande en utbredd uppfattning, som till exempel Maggie Strömberg påtalade i SvD:s podd Politiken (14/9), att Sverigedemokraternas framgångar är tillfälliga, att om man bara kan frysa ut partiet i tillräcklig utsträckning eller anamma dess politik i en något mer måttfull version kommer det att tyna bort och bli irrelevant.

Den nya högern är inte borgerligt liberal, utan konservativ. Den består inte längre främst av ordentlig, marknadsvänlig medelklass, utan av de konservativa delarna av samtliga väljargrupper.

Det är mer sannolikt att valresultatet är uttryck för ett nytt normaltillstånd, där den svenska högerns framtid domineras av Sverigedemokraternas idéer och inriktning. Inte bara kommer Sverigedemokraterna att vara den tongivande aktören i högern, utan själva innebörden av begreppet höger kommer skifta.

För den nya högern är inte borgerligt liberal, utan konservativ. Den består inte längre främst av ordentlig, marknadsvänlig medelklass, utan av de konservativa delarna av samtliga väljargrupper – detta är innebörden av Sverigedemokraternas valseger.

Utvecklingen liknar närmast den amerikanska, där det republikanska partiet har rört sig från marknadsliberalism mot kulturkrig och Donald Trump, eller den franska, där Marine Le Pen och Nationell samling helt har ersatt Republikanerna på högersidan. Tyngdpunkten har i båda fallen förflyttats från liberal till konservativ.

Anhängare av en framstegsvänlig liberalism måste försöka förlika sig med högerns nya, konservativa identitet, och fråga sig: vart ska vi ta vägen nu?

När så en ny regering ska bildas handlar det inte, som ofta framhålls, bara om att Moderaterna bildar regering med stöd av Sverigedemokraterna, eller om hur mycket Kristersson måste ge Sverigedemokraterna för att de ska släppa fram honom som statsminister. Sverigedemokraterna är den nya högern. Även om det än så länge kanske funkar för Moderaterna att framhärda i uppfattningen att de ska leda högerblocket och bära upp ministären, finns det ingen anledning att tro att högern kommer att röra sig tillbaka i riktning mot traditionell moderat politik. Väljarunderlaget och styrkeförhållandena har förändrats för mycket.

Därför kommer det inte att fungera för högern att, som till exempel Johan Norberg hoppas på (GP 13/9), återupprätta Alliansen och frigöra sig från Sverigedemokraterna. Liberalerna, som vill vara motvikt i den nya konstellationen, kommer säkert kunna stoppa de konservativa tendenserna i vissa delar, men den förutvarande borgerligheten kommer aldrig tillbaka. Och vad händer i nästa val om utvecklingen fortsätter, och Sverigedemokraterna får trettio procent av rösterna medan Moderaterna får tio?

Anhängare av en framstegsvänlig liberalism måste försöka förlika sig med högerns nya, konservativa identitet, och fråga sig: vart ska vi ta vägen nu?

Tobias Adolfsson

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Kapitalism, trygghet och antifascism är vägen framåt

Ulf Kristersson was born to run