Skip to content
Ulf Kristersson. Fotograf: Axel Adolfsson/Moderaterna
Ulf Kristersson. Fotograf: Axel Adolfsson/Moderaterna
Kultur | Pop-Ulf

Jag hoppas Ulf Kristersson älskar tonårspop

Lyssnar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson verkligen på pop som främst riktar sig till 20-åriga tjejer? LD:s Max Sjöberg är skeptisk, och försiktigt hoppfull.

Då och då anklagas politiker för att i intervjuer ge svar de inte riktigt bottnar i, för att det passar med deras politiska agendor och/eller hur de vill framställa sig själva i väljarnas ögon. Främst gäller det vid frågor av mer personlig karaktär.

Detta tog kulturmannen Alex Schulman fasta på i en krönika, där han försynt påpekade att många partiledare hade lite väl avvägda svar på DN:s frågor om vilken kultur de föredrog. Det är svårt att inte hålla med honom.

Schulman konstaterade att Ulf Kristerssons svar var ett utmärkt exempel. ”Högt och lågt, fint och fult, alla ska med, och sådär fortsätter det, när han ska nämna två lovande kulturskapare säger han först extremt välkända och breda artisten Miriam Bryant och sedan den mer okända, kulturellt tyngre Felicia Takman.” Tjoff, mitt i prick.

Men när man läser ovanstående stycken är det framförallt två saker man (läs: jag) blir nyfiken på. Den första är om Alex Schulman själv har koll på vem Felicia Takman är, eller om han bara låtsas göra det för att låna till sig lite popcredd i syfte att ge sin text extra tyngd. Utifrån vad han själv skriver blir man fundersam.

Om han lyssnat på hennes musik så hade han vetat att vi har att göra med finstämd, välproducerad och hårt marknadsförd radiopop. Treminuterslåtar om att gå runt i nån killes hoodie, att ens kompisar drar ut och reser, att vilja ta ett till sabbatsår och hur man vill bara vill slänga telefonen när ens ex ringer.

Mindre känd än Miriam Bryant? Så är det nog (ännu). ”Kulturellt tyngre” än Miriam Bryant som fick sitt folkliga genomslag genom att tolka Taube i så mycket bättre, körade på Kents turné 2014 och tillsammans med Markus Krunegård fick halva landet att grina till hjärtskärande O A O A E vi förlorade? Näppeligen.

Den andra frågan som väcks är förstås om Ulf Kristersson verkligen håller Felicia Takman som en av sina favoritartister. Inget ont om honom (eller henne, för den delen) isåfall. Svensk pop är det finaste vi har, hon har snabbt fått ett stort genomslag på den svenska popscenen och Hade lätt kunnat nöja mig med dig var en av 2020:s finaste låtar.

Det vore festligt om Schulman själv gått i samma fälla som han anklagar Ulf för att gå i, även om det förstås inte kan uteslutas att han precis som Kristersson bara råkade formulera sig på ett hmm… överraskande sätt (det är ju exempelvis inte omöjligt att han tycker att Takman har större kulturell tyngd). Det vore också festligt om Kristersson satt och fabulerade i en DN-intervju för att imponera på unga väljare. Men festligast av allt vore om Ulf Kristersson talade sanning och diggar pop som främst riktar sig till tjejer i 20-årsåldern.

Den långa arbetsdagen har precis tagit slut, solen håller på att gå ner och motorvägen ligger öppen framför honom. Han vrider upp volymen på bilstereon och sjunger med för full hals:

Sågs på en efterfest, du fråga: hur är det?
Tog en vecka, sen bar jag dina kläder
Du resten jorden runt, jag hade kille och plugga’
Du har gjort allt dumt och jag har knappt hunnit börja,
Det går fort ibland!

”Nejdå, du ringer inte alls olägligt” mumlar Sveriges nästa statsminister när låten avbryts av telefonen. ”Det är bara lite känslor”.

Max Sjöberg

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Den breda mitten är det enda som kan rädda oss från talmansrundor nu

Det borgerliga hemmet har inte längre rum för liberaler