Skip to content
Foto: Christian Lue
Foto: Christian Lue
Ledare | Europa

I dag firar vi Europa i stället för den ryska segerdagen

Den 9 maj är Europadagen. Kriget i Ukraina har visat kraften i de blågula värderingarna och högtiden förtjänar ett ståtligare firande än ett pliktskyldigt seminarium i Europahuset, skriver Eric Luth.

När jag gick i tvåan på gymnasiet tilldelades EU Nobels fredspris. Detta väckte mycket munterhet i klassen.

“Jag har fått Nobelpris, du har fått Nobelpris, vi alla har fått Nobelpris!” 

EU, Nobelpris! Vilket skämt. EU, det är ju handel och passfria resor till Mallorca. 

EU, Nobelpris! Vilket skämt. EU, det är ju handel och passfria resor till Mallorca. 

9 maj 2022 firas Europadagen. En mestadels ganska ljummen tillställning med större firanden i Bryssel, kanske något pliktskyldigt seminarium i Europahuset i Stockholm. 

9 maj 2022 firar Ryssland samtidigt segerdagen från det stora fosterländska kriget, alltså Rysslands benämning på andra världskriget. En allt annan än ljummen tillställning, en propagandauppvisning av rang som i synnerhet i år lär användas för att stärka stödet för “specialoperationen” i Ukraina. 

Sverige har inget modernt minne av krig. Sverige saknar känslan av tillhörighet till kontinenten.

Sverige har inget modernt minne av krig. Sverige saknar känslan av tillhörighet till kontinenten. Även om vi inte är en ö, är den svenska inställningen till Europa tämligen präglad av ömentalitet. Det är inte förvånande att vi har stått så nära Storbritannien så länge – en annan ö med ljum inställning till det europeiska samarbetet, en kontraproduktiv avoghet till precis varje nytt förslag.

I ett annat blågult land har medborgare dött för sin kamp för att tillhöra Europa. Euromaidan 2014 visade kraften i vad Europa egentligen innebär, två år efter att de förutseende norrmännen premierat EU som fredsprojekt. 

När ukrainare, georgier, moldaver kämpar för frihet, demokrati och västerländska värderingar gör de det med EU-flaggan i sin hand.

När ukrainare, georgier, moldaver kämpar för frihet, demokrati och västerländska värderingar gör de det med EU-flaggan i sin hand. För övrigt en tredje blågul flagga. 

Bland det första Ukraina, Georgien och Moldavien gjorde när Ryssland invaderade Ukraina var att be om ett EU-medlemskap. När Ursula von der Leyen besökte Kiev – som en av de första regeringscheferna – tog hon med sig det frågeformulär som innebär startskottet på medlemskapsprocessen. Ett frågeformulär som även kommit Georgien och Moldavien till del. 

EU är långtifrån perfekt. Det behöver bli mer demokratiskt, det behöver få ett tydligare mandat för att kunna agera snabbt när det behövs, och om Ungern fortsätter på inslagen väg behöver EU bli av med ytterligare ett medlemsland. 

Det var rätt att ge EU Nobels fredspris.

Trots detta förtjänar Europadagen ett varmare firande. Det var rätt att ge EU Nobels fredspris. EU är ett av de mest framgångsrika och långtgående exemplen på integration av demokratiska stater i världshistorien. Det är, på många sätt, det politiska förverkligandet av Europa.

Och i valet mellan att fira den ryska segerdagen eller den europeiska demokratin är valet tämligen lätt. 

Sverige behöver förändra sin inställning till Europa och EU. Förhoppningsvis har man börjat inse det nu.

Eric Luth

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Vad är en europeisk union?

Europeiska unionen – ordoliberalismens högborg