Trump har mer makt än någon annan amerikansk president har haft på 60 år. Det är beklagligt, och kommer att göra både USA och världen sämre i en mycket känslig tid. Men precis som vi borde ha lärt oss redan 2016: Det är dags för EU att steppa upp. Europas öde står och faller med hur väl länderna lyckas samarbeta. Vi får inte sluta ro.
Det är många år sedan Liberal Debatt gjorde ett USA-nummer senast. Och det lär inte hända snart heller.
”Liberal Debatt uppehåller sig mer i Europa än i Sverige”, skrev den danska veckotidningen Weekendavisen i en recension i våras. Och kanske kunde man tycka att en svensk tidskrift borde uppehålla sig mest i Sverige, men med utfallet i det amerikanska valet borde det stå klart för alla att vår besatthet av Europa är rimlig. Europas öde står och faller med hur väl länderna lyckas samarbeta.
Vi borde ha förstått det redan 2016, efter att britterna röstat för brexit och amerikanerna för Trump. Men även om det fanns europeiska politiker som insåg det då var insikten som bortblåst när Biden valdes till president 2020.
Nu står vi inför en situation där den kommande presidenten puttar befolkningens ointresse framför sig.
Slutet av 2024 är förstås inte första gången Europas länder står inför potentiellt storkrig. Och även förr har vi behövt USA:s hjälp. Men nu har Trump senaten, representanthuset, presidentskapet. Ingen amerikansk president har haft så mycket makt som Trump har nu på 60 år. Och beskedet, åtminstone i retoriken, är tydligt: Europa får klara sig själv.
America first som begrepp myntades av president Woodrow Wilson 1916, med budskapet att USA skulle hålla sig utanför första världskriget. Begreppet återbrukades under andra världskriget, och höll tills att Japan attackerade den amerikanska militärbasen Pearl Harbor. Nu hörs den åter från Trumplägret. På sina kampanjmöten har han skrutit om att inga krig pågick under hans förra presidentskap, obrydd över vad han ska göra om kriget som pågår nu.
Likt under andra världskrigets början är Europa nu i en situation där en angripare går framåt och vi inte vet hur vi ska klara oss utan hjälp. Skillnaden är att USA under andra världskriget hade en president som förstod allvaret och behövde få befolkningen med sig. Nu står vi inför en situation där den kommande presidenten puttar befolkningens ointresse framför sig.
Förhoppningsvis är Muharrem Demirok lika engagerad i det tjeckiska parlamentsvalet som han var på valrallyna i USA.
Beklagligt. USA och världen blir sämre under Donald Trump. Men EU måste steppa upp, Natomedlemmar ta ett större ansvar. Ryssland lär stresstesta i Baltikum – Gotland är i ett än mer utsatt läge – och därtill försöka fortsätta köpa val som i Georgien och Moldavien. Europa går in i ett nytt läge, och behöver göra mer.
Liberal Debatt kan inte rädda världen, men vi kommer att fortsätta att vara besatta av Europa. Den här veckan och nästa frågas kommande kommissionärerna ut av Europaparlamentet. I vår går Tjeckien till val, i ett val som kan påverka hela maktbalansen i EU framöver. Valet i USA påverkar oss såklart. Men vår välfärd står och faller med ett fungerande EU. Förhoppningsvis är Muharrem Demirok lika engagerad i det tjeckiska parlamentsvalet som han var på valrallyna i USA.
När musikvideon till Take Thats ”The Flood” fejdar ut ser man Robbie Williams och bandkollegorna ro båten ”Progress” mot horisonten, trots att det åskar och blixtrar i det kompakta mörkret. De är missförstådda, motarbetade. Men slutar aldrig att ro.
Redaktionen
Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!