Skip to content
Uppgivna socialdemokrater som skräms av radikala vänsterpopulister. Foto: Emelie Nyman
Uppgivna socialdemokrater som skräms av radikala vänsterpopulister. Foto: Emelie Nyman
Samhälle | Frankrike

Socialisterna som skräms av Mélenchon

Socialisterna var uträknade, nu är de extremhögerns främsta utmanare om makten. Men vänstersamarbetet knakar ordentligt i fogarna. Matilda Molander rapporterar från vänsterstaden Nantes.

”Nationell samlings kandidat? Honom har vi aldrig sett, vi vet inte vem han är.”

Vi står på en marknad i utkanten av Nantes och här är Nationell samling fortfarande ett parti i periferin. Kampen står istället mellan vänsterns kandidat Karim Benbrahim och Macrons mitten-kandidat Mounir Belhamiti. Vänstern leder och får dela ut flest flygblad till förbipasserande Nantesbor som handlar ost och grönsaker inför helgens middagar.

I valet 2022 fick det stora gamla Socialistpartiets presidentkandidat 1,75 procent av rösterna och partiet var helt uträknat.

Vi må befinna oss i en av Frankrikes mest progressiva och vänsterorienterade städer, men vänsterns starka valinsats har förvånat i hela landet.

Mounir Belhamiti på marknaden i Orvault i utkanten av Nantes. Foto: Emelie Nyman

I valet 2022 fick det stora gamla Socialistpartiets presidentkandidat 1,75 procent av rösterna och partiet var helt uträknat. ”Socialistpartiet har ruttnat inifrån”, konstaterade den socialistiske borgmästaren Monsieur Bouquet lakoniskt när vi träffade honom i Champagne i april 2022.

Men i EU-valet blev Socialistpartiet tredje största parti med nästan 14 procent av rösterna, och bara timmar efter att Macron upplöst parlamentet deklarerade Frankrikes många vänsterpartier att de går samman i en gemensam valallians för parlamentsvalet. Från socialdemokratiska Socialistpartiet via Miljöpartiet och Kommunistpartiet till vänsterpopulisterna i Mélenchons Okuvade Frankrike. De sista opinionsmätningarna inför valet ger alliansen ”Nya Folkfronten” uppåt 30 procent av rösterna.

Macron banade vägen för den radikala vänstern säger Ayrault. Foto: Emelie Nyman

På stammishaket Le Flesselles i Nantes träffar vi Jean-Marc Ayrault som var premiärminister senaste gången Socialistpartiet hade makten. För honom är det tydligt både varför vänstern tappat stöd, och varför den nu är på väg tillbaka.

– Vi förlorade arbetarna. Vänstern har varit för ekonomiskt liberal, det är jag övertygad om.

Många kände sig besvikna på Hollandes fem år vid makten, och när Macron sedan kom och lovade en ny politisk kraft som var ”varken höger eller vänster” och skulle vända upp och ner på de gamla strukturerna gav det många nytt hopp.

– Macron sprängde det franska politiska systemet. Samtidigt banade han väg för en mer radikal vänster – Mélenchon.

I valet 2022 var det han och hans rörelse Det Okuvade Frankrike som dominerade vänstersidan i fransk politik. Det är en aggressiv vänsterrörelse med nära band till Ryssland, som är kritiskt mot EU och som ofta anklagats för antisemitism. Rörelsen får det svenska Vänsterpartiet att likna moderater. Många fransmän är lika rädda för Mélenchon vid makten, som för Le Pen.
– Extremvänstern kan aldrig vinna val, konstaterar Ayrault. Vänstern kan bara vinna när man lägger sig mot mitten och kan attrahera en stor del av befolkningen.

Nya folkfrontens gemensamma program innehåller tydliga skrivningar om fortsatt stöd till Ukraina.

Han förklarar att Socialistpartiet lyckades komma tillbaka i EU-valet på grund av att valmanifestet var tydligt till vänster, samtidigt som det var pro-europeiskt och tog ställning mot antisemitism.

Resultatet i EU-valet, där Socialistpartiet blev klart större än Mélenchons okuvade Frankrike, gav en bättre utgångspunkt för förhandlingar om en gemensam valallians än 2022, konstaterar Ayrault.

– Nya folkfrontens gemensamma program innehåller tydliga skrivningar om fortsatt stöd till Ukraina, en positiv inställning till europeiskt samarbete och avståndstagande till antisemitism.

Många vill inte rösta på Fabrice Roussel, av rädsla att göra Mélenchon till premiärminister. Foto: Emelie Nyman

Men det betyder inte att samarbetet är enkelt eller självklart. På en uteservering vid slottet i Nantes träffar vi socialistpartiets parlamentskandidat Fabrice Roussel. Han är tydlig med att Mélenchon är en black om foten.

– Många vill inte rösta på mig eftersom de är rädda för att det ska bidra till att göra Mélenchon till premiärminister.

Enligt honom är det självklart att Mélenchon ”måste hanteras” inför presidentvalet 2027 och inte kan vara del av ett framtida vänstersamarbete.

– Nya folkfrontens överlevnad hänger på det.

Det som gör Nya folkfronten bättre än vänstersamarbetet 2022 är att Mélenchon har mindre makt, säger Julie Learnoes. Foto: Emelie Nyman

Miljöpartisten Julie Laernoes som vi träffar på en marknad i en av Nantes förorter är inne på samma sak:
– Det som gör Nya folkfronten bättre än vänstersamarbetet 2022 är att Mélenchon har mindre makt.

Samtliga vänsterpolitiker vi pratar med är överens om att Mélenchon och Det okuvade Frankrike är problematiska, men att det inte fanns något annat val än att gå samman för att kunna utmana Macron och Le Pen om makten.

– Vänsterkoalitionen är ett moraliskt ansvar, man måste samla sig mot extremhögern, konstaterar Roussel i skuggan under parasollet.

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Frankrikes sista utpost mot högernationalismen – därför är Nantes en öppen stad

Extremhögern kan få egen majoritet i Frankrike