Skip to content
Politikermat firar thanksgiving. Foto: privat
Emma Wiesners pannkakor. Foto: privat.
Kultur | EU

Viktiga beslut fattas inte på tom mage

Hårda baguetter, bläckfiskpasta, amerikanska pannkakor och Europas godaste tarte au citron. Vad äts i maktens korridorer, när viktiga beslut ska fattas? Skribenterna bakom Politikermat djupdyker i de europeiska politikernas matpreferenser.

Det är en klyscha att säga att denna mandatperiod varit mer händelserik än någon innan – men denna gång är det nog faktiskt sant. 

Utmaningarna har avlöst varandra – en pandemi, en energikris, en fullskalig invasion, en eskalerande klimatkatastrof, och såklart en duva som enligt Europaparlamentets presstjänst fortfarande flyger fritt inne i plenum. 

De historiska utmaningarna har följts av tunga beslut – Migrationspakten, ”den gröna given”, lönedirektivet, återhämtningsfonden, AI-lagen, DSA/DMA, och eventuellt något om epor. 

Mandatperioden har varit formativ, både politiskt och ekonomiskt, men även kanske gastronomiskt? För viktiga beslut som dessa fattas inte på tom mage. 

För att bryta ner mandatperioden har vi frågat de svenska nyckelspelarna i EU om vilket beslut som varit viktigast – och vad de har för matminnen i samband med detta.

”Alla var nervösa hur det skulle gå”

I den äggformade Justus Lipsius-byggnaden har Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) tillbringat många timmar – allra minst under våren 2023 då Sveriges Min Stora Dag-önskan beviljades och vi blev ordförande i EU:s ministerråd. EU-ministern lyfter stödet till Ukraina som ett av mandatperiodens viktigaste initiativ:

 – I december förra året fattades det historiska beslutet att inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina. De 26 länderna nådde en överenskommelse om det långsiktiga ekonomiska stödet på 50 miljarder euro till Ukraina. 

De diplomatiska förhandlingarna i rådet följs vanligtvis av en middag. Efter en särskilt svår förhandling i vintras satt Europas ledare samlade på en italiensk restaurang. 

Det visar sig att jag beställt bläckfiskpasta med små bläckfiskar. Inte riktigt i min smak.

– Jag var stressad och alla var lite nervösa kring hur det skulle gå. När kyparen kommer lyssnar jag inte så noga utan väljer det han rekommenderar, som enligt honom är utsökt. Så långt sträcker sig min franska. Det visar sig att jag beställt bläckfiskpasta med små bläckfiskar. Inte riktigt i min smak.

”Har blivit grå och tråkig”

Tobias Tobé (M) har valt bort att rätta folk som kallar honom fel namn, och istället fokuserat på verkstad. Det är möjligen denna prioritering som har gjort att Torkel Tobé blivit utnämnd som vår mest inflytelserika parlamentariker. Tord Tobé är också den enda svenska MEP:en som varit utskottsordförande under mandatperioden.

Tokmac Tobé har själv varit huvudförhandlare för en del av migrationspakten, vilket han ser som den viktigaste lagstiftningen denna mandatperiod. När förhandlingarna drar ut och Tomas Tobé redan kallats fel namn fyra gånger bör man vårda rösten varsamt. 

– Om man får välja en dryck så säger jag te. Jag dricker vanligtvis kaffe, men de här långa förhandlingarna gjorde att man var tvungen att ta hand om stämbanden. Earl Grey! Så grå och tråkig har jag blivit.

Även Charlie Weimers tycker att migrationspakten var det viktigaste beslutet under mandatperioden.

– Efteråt åt jag, som alltid i Strasbourg, klassisk alsassisk Flammekueche.

Svensk parlamentariker skadad i Strasbourg

Evin Incir (S) tycker att det viktigaste under mandatperioden har varit ”kampen mot Putins folkrättsvidriga aggressionskrig”. 

– Som parlamentets chefsförhandlare är jag också väldig glad över att vi har säkrat EU:s första och historiska lagpaket för att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Under arbetet med direktivet har Incir tryckt upp t-shirts med texten ”Beat dictators, not women”. Olyckligt nog viker sig tröjan i vissa lägen och blir ett komplement till det ökända wife beater-linnet när orden ”dictators” och ”not” faller bort och allt man kan läsa är ”Beat women”. 

Evin Incir har nämligen sporadiskt fått sår i gommen av de hårda baguetterna i Strasbourg. 

Att vara europaparlamentariker kan verka som ett glamoröst jobb men det är också ett uppdrag med stora risker. Evin Incir har nämligen sporadiskt fått sår i gommen av de hårda baguetterna i Strasbourg. 

Liberalen: Finns en fördel med Strasbourg

”Finfika”. Så firade Karin Karlsbro (L) när parlamentet röstade igenom de två handelsavtalen som hon varit skuggrapportör för å Renew Europes vägnar – det ena med Vietnam (institutionerna själva använder den mer politiskt korrekta och mer särskrivna stavningen Viet Nam), den andra med Nya Zeeland. Man när en förhoppning om att man firade på intrakulturellt kompetent vis. Kiwi? Kanske något med … kondenserad mjölk? Ack. 

– Den absolut enda fördelen med att vara i Strasbourg när vi röstar är att där finns Europas godaste ”tarte au citron”, säger Karlsbro till Liberal Debatt.

Det är ändå ett av de mest övertygande argumenten för flyttkarusellen. Om debatten kring att lägga ner skytteltrafiken Bryssel – Strasbourg enbart består i frågan ”who would win: 114 miljoner sparade euro årligen, eller en väldigt god tarte au citron”, är svaret inte helt självklart.

Amerikanskt bränsle i EU

Europa har belgiska våfflor, franska crêpes och ukrainska blinier. Ändå var det amerikanskt som Emma Wiesner (C) serverade till sina kollegor inför förhandlingen av vad hon kallar ”världens största och viktigaste klimatverktyg”: EU:s utsläppshandel.

— Inför förhandlingen bjöd jag mina kollegor i parlamentet på amerikanska pannkakor med hallon, blåbär och sirap! Det skapade bra atmosfär i parlamentets team och gjorde oss förmodligen mer sammansvetsade och effektiva i förhandlingarna där vi skulle övertyga rådet om högre ambitioner.

Wiesner erkänner dock senare att pannkakor inte var det enda bränslet.

Under själva förhandlingarna körde jag på banan, M&M:s och Red Bull.

Politikermat har sökt Ursula von der Leyen, Charles Michel, Roberta Metsola, Ylva Johansson, Heléne Fritzon, ABK och David Lega på ett maniskt sätt. Malin Björk är tillgänglig först andra halvan av maj. Ulf Kristersson har tackat nej till att medverka i enkäten med hänvisning till tidsbrist. Vi misstänker även brist på matminnen.

Clara Popenoe Thor, Klara-Lovisa Lundström och Laura Ingemarsson driver instagramkontot Politikermat. 

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

Kan EU bli relevant för unga (igen)?