Theo Herold är doktorand i nationalekonomi på Hanken i Helsingfors och ny På Djupet-redaktör för Liberal Debatt. Han spår en finländsk framtid för Sverige och tycker att ChatGPT är den mest intressanta liberala rösten just nu.
Förr: ”Varför skulle jag någonsin använda derivator i framtiden?” (Theo, i gymnasiet, till matematikläraren)
Nu: Doktorand i nationalekonomi (Theo, i gymnasiet, hade fel)
Politisk åskådning: Frisinnat liberal.
Går igång på: Basket, en god öl och sannolikhetslära.
Vem tycker du är den mest intressanta liberala rösten i Sverige just nu?
ChatGPT. Den något digitala rösten kommer fortsätta ställa etiska och ideologiska frågor som liberalismen bör hitta tydliga svar på.
Vilka idétrender borde LD:s läsare hålla utkik efter?
All things Finland på grund av Natoförhandlingarna, Sanna Marin-effekten och Bonnier News nya majoritetägarskap i Hufvudstadsbladet.
I Sverige spår jag därför år av breda koalitionsregeringar bestående av V-MP-S-L-M-KD, med C och SD tillsammans i opposition i sann finländsk anda. Majoriteten av dessa regeringar fälls förstås i god tid innan valdagen.
Vilken bok borde alla liberaler läsa?
Jag håller mig till Finlandstemat och säger To the Finland Station av Edmund Wilson. Det är en spännande skildring av revolutionärt tänkande, från de tidiga franska socialisterna Babeuf och Saint-Simon under 1700-talet fram till 1917 då Lenin tog sig från exil i Schweiz till St. Petersburgs centralstation strax innan oktoberrevolutionen.
Vilket skolämne borde läggas till?
Ett särskilt skolämne vet jag inte, men kom ihåg att fokusera på era derivator. De dyker upp i framtiden.