Skip to content
Erdogan av Henry Åström.
Erdogan av Henry Åström.
Ledare | Yttrandefrihet

Vinnaren i satirteckningstävlingen är utsedd

Henry Åström från Älvsjö har ritat det vinnande bidraget, skriver chefredaktör Matilda Molander.

Partipolitiskt obundna tidskriften Liberal Debatt har valt att sampublicera vinnaren i tidskriften Flammans satirteckningstävling. Anledningen är enkel: ”I försvaret av yttrandefriheten behöver vi publicister visa enighet från höger till vänster”, som jag skrev i ledaren där beslutet offentliggjordes.

Det behöver knappast sägas att socialistiska Flamman och Liberal Debatt är oense om det mesta. Det kommer vi förhoppningsvis fortsätta att vara. För att värna just den fria, oeniga samhällsdebatten gör vi gemensam sak i försvaret av rätten att få häckla makten – och sina politiska motståndare.

Tävlingen är nu avslutad och det vinnande bidraget är ritat av Henry Åström från Älvsjö.

Motiveringen lyder:

En parafras på Goyas mästerverk Saturnus slukar sin son från 1823, som svarar på ondskan i hans samtid, av krig och inkvisition. Denna gång är det Turkiets president som äter sina barn. Slagkraftig men vacker, naiv men skräckinjagande – vinnarbilden fångar situationens varje nyans.

Erdogan av Henry Åström.

Francisco de Goyas originalmålning visar hur guden Saturnus enligt romersk mytologi åt upp sina barn eftersom ett orakel spått att ett av dem skulle ta makten i från honom. Den yngste sonen Jupiter klarade sig dock eftersom hans hustru hade gömt sonen på Kreta. Jupiter skulle sedan mycket riktigt komma att ta makten från Saturnus. Goya målade verket direkt på väggen i sitt hem när han var i 70-årsåldern.

Saturnus slukar sin son av Francisco de Goya – [1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4221233
Såväl Goyas som Åströms verk påminner oss om att även den ledare som inte skyr några medel för att behålla sin makt en dag kommer att förlora den.

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!