Skip to content
Pastisch på Carl Johan De Geers ”Skända flaggan” från 1967, i utförande av Flammans redigerare Petter Evertsén.
Pastisch på Carl Johan De Geers ”Skända flaggan” från 1967, i utförande av Flammans redigerare Petter Evertsén.
Ledare | Yttrandefrihet

Liberal Debatt sampublicerar satirteckning på Erdogan

Vinnaren i Flammans satirteckningstävling kommer även att publiceras i  Liberal Debatt, skriver chefredaktör Matilda Molander.

De senaste dagarna har gjort det uppenbart att yttrandefriheten i Sverige måste värnas. När jag såg Flammans initiativ var det självklart att direkt höra av mig till Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis och fråga om vi kan hjälpa till.

Liberal Debatt grundades efter andra världskriget för att “öka liberalismens styrka och slagkraft till gagn för den svenska demokratien”, som redaktör Åke Gafvelin skrev i den allra första ledaren. Vår verksamhet bygger på det liberala arvet från generationers kamp för frihet från förtryck och despoter. Deras slit gör att vi i dag lever i ett land där makten får häcklas. Det är vår uppgift att se till att vi fortsätter att göra det, och stötta dem som i andra länder kämpar för det vi tar för självklart.

Allra svårast, och viktigast är det att försvara yttrandefriheten när man för rikets säkerhet, nato-ansökan eller andra beaktansvärda anledningar borde hålla tyst, eller åtminstone vänta lite med obekväma åsikter. Jag hoppas på en snabb nato-process och borde av den anledningen kanske sitta tyst och lugnt i båten, men ett fritt samhälle kräver en fri och öppen debatt.

I försvaret av yttrandefriheten behöver vi publicister visa enighet från höger till vänster, och jag hoppas att fler följer efter.

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!