Skip to content
Al-Sahlani tillsammans med president Macron under ett möte för den liberala partigruppen i Europa. Foto: ALDE Party
Al-Sahlani tillsammans med president Macron under ett möte för den liberala partigruppen i Europa. Foto: ALDE Party
Debatt | EU

Fokusera på kompetens i stället för kvotering, EU

EU:s försök att uppnå jämställdhet i bolagsstyrelser genom inkvotering av kvinnor är ett oacceptabelt ingrepp i äganderätten. Som liberal motsätter jag mig den här typen av statligt sanktionerade åtgärder som underminerar kvinnors prestationer och bara riskerar att spä på skepsisen som finns mot EU:s institutioner, skriver Abir Al-Sahlani (C).

För tio år sedan presenterade EU-kommissionen ett lagförslag för mer jämställda börsbolagsstyrelser. Europaparlamentet var snabba med att inta sin position, som var att ivrigt påheja kvotering som ett tvångsmedel för företagen. I ministerrådet  låg filen däremot orörd fram till våren 2022 eftersom en minoritet av medlemsstater blockerade förslaget. En minoritet som bland annat utgjordes av Sverige.

När fransmännen tog över EU-ordförandeskapet och prioriterade frågan, samtidigt som tyskarna genomförde ett regeringsskifte, släppte blockaden trots svenskt motstånd. Nyligen klubbade både rådet och Europaparlamentet slutligt igenom överenskommelsen, vilket driver på för indirekt kvotering till bolagsstyrelser. Börsnoterade bolag med fler än 250 anställda måste senast i juli 2026 ha en könsfördelning om minst 40 procent av det underrepresenterade könet.

Jag var med om ett liknande scenario när jag startade upp Iraks första liberala parti i början av 2000-talet. Då var statlig kvotering av kvinnor till offentliga poster det enda alternativet för att inte cementera männens makt. I praktiken  ledde det bara till en enorm maktkoncentration hos de kvinnor som blev inkvoterade. Samma kvinnor satt på flera poster och på så sätt uppfylldes kvoterna – utan att vi såg en nämnvärd förbättring av jämställdheten i samhället.

Det här är på gränsen till statlig pennalism.

Jämställdhet handlar nämligen om värderingar, som i sin tur utgår från attityder och normer. Som liberal tror jag inte att det är genom statlig intervenering i det privata näringslivet som vi skapar de attitydförändringar som behövs för att nå äkta jämställdhet. I stället borde vi fokusera på incitament som gör att bolag vill satsa på kvinnor och att kvinnor vill söka sig till bolagen. Som stärker kvinnor att söka sig till och ta maktpositioner, och att de på meriter – inte kön – blir valda av aktieägarna att styra deras bolag. Det är ingen tvekan om att kvinnor har kompetensen – men med kvotering till privata bolag underminerar vi denna kompetens.

Kvoteringsdirektivets ingrepp i bolagsrättsliga regler slår tyvärr också helt fel. Man ålägger bolaget att uppfylla kvoteringskravet och om detta inte uppfylls ska företaget förklara sig eller möta sanktioner. Det synliggör förslagets stora brister. Styrelsens sammansättning bestäms ju av aktieägarna, som är fria att välja vem eller vilka de vill. Ändå ger man personer som känner sig förfördelade i denna process, rätten att klaga till styrelsen och få en motivering av bolaget varför hen inte fått en plats i styrelsen. Som om processen att utnämna styrelseledamöter är att jämföra med en anställningsprocess på en myndighet, med objektiva kriterier eller på förhand nominerade kandidater. Så är det inte.

Jag vill inte ge staten för mycket makt – särskilt inte över näringslivet.

Det här är på gränsen till statlig pennalism. Det är ett oerhört nedlåtande sätt att se på näringslivet. I en öppen, marknadsliberal ekonomi är aktieägarna fullt medvetna, och måna, om vikten av att välja kompetenta styrelseledamöter för att förvalta bolagets tillgångar.

Jag ser med fasa över hur sådana här regler riskerar att ytterligare göda allmänhetens skepsis mot EU. Därmed skulle vårt utrymme att sprida liberala värderingar genom EU-samarbetet minska ytterligare. Det riskerar att bli kontraproduktivt.

Jag vill inte ge staten för mycket makt  särskilt inte över näringslivet. I dagens läge där världsekonomin är i gungning är det sista vi ska göra att kväva företagens möjlighet att utvecklas genom att överreglera dem. Vi bör i stället satsa allt vi kan på att främja fri företagsamhet och lita på våra företag.

Det är så vi kan uppnå jämställdhet på riktigt.

Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

AI-akten behöver en touch av liberalism

Det här kan sätta krokben för det svenska ordförandeskapet