Skip to content
Debatt

Liberalerna är inget kappvändarparti

SD-Sverige 2034? Det blir inget med det om Liberalerna får vara med och bestämma, menar Johannes Johansson som är student i freds- och konfliktvetenskap vid Lunds universitet.

Johan Franzon (C) påstår i sin artikel Så blir det att leva i SD-Sverige 2034 att Liberalerna är benägna att överge liberalismen för regeringsinflytande. Debattören gör ensamt anspråk på det liberala tankegodset, och menar att alla liberaler som inte följer Centerpartiets nyliberala marknadspolitik är nyttiga idioter för en framtida nationalkonservativ dystopi. En sådan analys är tagen ur luften och fullständigt historielös.

I början av artikeln framställs Liberalerna som ett räddhågset kappvändarparti. Om partiet skulle ingå i en regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, med direkt eller indirekt stöd av Sverigedemokraterna, förutsätts att all liberal politik per automatik kommer att försvinna. Franzon visar inte på något som helst stöd för sitt påstående – i stället antas att Liberalerna är beredda att kompromissa bort all ideologi till förmån för regeringsinflytande. Det är en egenskap som historiskt sett snarare kan tillskrivas Centerpartiet än Liberalerna.

Liberalerna och dess föregångare har konsekvent och i motvind stått upp för liberala reformer – till exempel kan nämnas införandet av allmän och lika rösträtt, avklassificering av homosexualitet som sjukdom och införandet av det fria skolvalet. När Franzon därför påstår att Liberalerna kommer att gå med på antidemokratiska reformer, censur, förbud mot regnbågsflaggan och normalisering av kärnfamiljen, är det en helt bisarr och lösryckt anklagelse. Johan Pehrson har i stället varit tydlig med att Liberalerna kommer att driva sin egen politik, antingen i eller utanför en regering. En sådan regering kommer däremot inte att innehålla Sverigedemokraterna.

Slutligen påstår Franzon att Centerpartiet är det enda liberala alternativet i svensk politik. I så fall bör rimligen samma resonemang kunna användas åt andra hållet. Om Centerpartiet ingår i regeringssamarbete tillsammans med Socialdemokraterna – kommer då Centerpartiet per automatik att ge efter för socialdemokratiska förslag om exempelvis etniska tvångsförflyttningar i bostadsområden, i utbyte mot ekonomisk-politiskt inflytande? Svaret är förstås nej. Liberalerna och Centerpartiet är två partier som båda ser sig själva som anhängare av liberalismen, men att påstå att de senare har ensamrätt över en hel ideologi är absurt och nonchalant.

Liberalerna har inte vikt ned sig för nationalkonservativa krafter på över ett sekel, och kommer inte att börja nu heller.

Johannes Johansson

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Så blir det att leva i SD-Sverige 2034