Skip to content
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Samhälle | Frankrike

Europas ödesval – Liberal Debatt är på plats i Frankrike

Liberal Debatts redaktionsledning sitter på flyget mot Paris. Fransmännen ska rösta fram sin nästa president, och Liberal Debatt kommer att följa valrörelsen på plats i det djupa Frankrike – ”la France profonde”. Följ oss för att förstå hur det kunde komma sig att kampen står mellan Frankrikes motsvarigheter till Annie Lööf, Nooshi Dadgostar, Jimmie Åkesson och Alternativ för Sverige.

”Kom ihåg att närmaste nödutgång kan finnas bakom dig”
Vi sitter på flyget som snart lyfter mot Paris, och ett val som på allvar kan avgöra Europas framtid. Till skillnad från Sverige är Frankrike inte ett pytteland i Europas utkant (ja, vi är det), utan den ledande kraften i unionen. När det är krig i Ukraina är det Frankrikes president som åker till Ryssland för att medla med Putin, och resultatet av de förhandlingarna beror på vem som är president.

På ena sidan i kampen om Elysée-palatset står den nuvarande presidenten Emmanuel Macron. Förvisso elitistisk och på sant franskt manér utrustad med lätt storhetsvansinne, men också liberal och proeuropeisk. På andra sidan, ja vem kommer att ställas mot honom?

På söndag går fransmännen till valurnorna för att välja vilka två som ska göra upp om presidentmakten i den andra valomgången 24 april. Macron leder och förväntas att ta den ena platsen i slutomgången, men det är hård kamp om den andra.

Blir det den antisemitiske och nationalistiske vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon som först efter mycket tvekan tog avstånd från Putin efter invasionen av Ukraina? (Han som den svenske socialdemokratiske debattören Daniel Suhonen nyligen höll fram som en progressiv förebild för Magdalena Anderssons parti)

Eller den antisemitiske och islamofobiske högerpopulististen Éric Zemmour som vill stoppa ”folkutbytet” och ”islamiseringen” och fortfarande stöder Putin?

Eller den antisemitiske och islamofobiske högerpopulististen Éric Zemmour som vill stoppa ”folkutbytet” och ”islamiseringen” och fortfarande stöder Putin?

Nja, ska man tro de senaste mätningarna blir det högerpopulistiska Nationell Samlings Marine Le Pen som blir Macrons utmanare. Hon som också varnar för invandring och islamisering, om än i lite vänare ordalag än Zemmour. Hon som efter Rysslands invasion fick bränna alla flygblad hon hade tryckt upp med en bild där hon skakar hand med Putin. Hon som inte tycker att man ska ha så hårda sanktioner.

Till skillnad från i Sverige står kampen om makten i Frankrike inte längre mellan de franska motsvarigheterna till Socialdemokraterna och Moderaterna, Parti Socialiste och Les Républicains, utan mellan olika ytterkantskandidater. Republikanernas kandidat Valérie Pécresse ligger i de senaste mätningarna kring 10 procent, Socialistpartiets Anne Hidalgo samlar inte mer än knappa 2 procent.

På bara några år har det gamla partisystemet helt kollapsat och ersatts av ett nytt där det är mer undantag än regel att kunna välja Biden före Putin.

På bara några år har det gamla partisystemet helt kollapsat och ersatts av ett nytt där det är mer undantag än regel att kunna välja Biden före Putin. För att försöka översätta det till svenska förhållanden är det som om kampen om statsministerposten i höst skulle stå mellan Annie Lööf (C), Nooshi Dadgostar (V), Jimmie Åkesson (SD) och Alternativ för Sverige (AfS).

Vad beror det på? Hur hamnade vi här? Och vad kommer att hända med Frankrike, med Europa och med Sverige? Det är några av alla frågor vi ska försöka besvara för tidningens läsare under tre veckors reportageresa på plats i Frankrike. Är det något särskilt du undrar? Tveka inte att höra av dig!

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!