Skip to content
Emmanuel Macron och Marine Le Pen (eget montage). Foton: Europaparlamentet, CC BY-4.0.
Emmanuel Macron och Marine Le Pen (eget montage). Foton: Europaparlamentet, CC BY-4.0.
Debatt | Frankrike

Kan Daniel Suhonen (S) välja mellan Macron och Le Pen?

Den franske vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon är osäker på om han skulle stödja Macron eller Le Pen i en andra omgång av det franska presidentvalet. Efter det framstår Daniel Suhonens (S) Mélenchon-hyllning än märkligare. Kan Suhonen välja mellan Macron eller Le Pen? 

En framgång för vänsterextremisten Jean-Luc Mélenchon skulle stärka progressiva krafter i Sverige, skriver Daniel Suhonen – en av de ledande vänsterrösterna inom svensk socialdemokrati – i Dagens ETC.

Isobel Hadley-Kamptz har redan förtjänstfullt på Dagens Nyheters ledarsida avklätt Suhonens bisarra hyllning, och konstaterat att det panegyriska lovtalet framstår som “lite märkligt givet att Mélenchon är en auktoritär nationalist med antisemitiska drag och nära band till Putin.” 

Hyllningen hamnar i än sämre dager, när Mélenchon under onsdagskvällen klargör att han ska låta sin väljarbas avgöra hur han ska agera i andra valomgången – om det då står mellan Macron och Le Pen:

“310 000 personer stödjer min kandidatur. När den första valomgången är avklarad kommer jag att fråga dem hur vi gör i den andra valomgången.” 

I Sverige har Sverigedemokraternas partiledare – rättmätigt – fått oerhört hård kritik för att han inte kunde välja mellan Putin och Biden, bara några dagar innan den ryska invasionen av Ukraina. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallade uttalandet för “obegripligt”.

Men kvällens besked från Mélenchon gör att det också blir relevant att fråga Suhonen: Kan du välja mellan Macron och Le Pen? Eller är du lika villrådig som Mélenchon? 

Samtidigt väljer nu den svenska socialdemokratiska vänsterfalangens fixstjärna Daniel Suhonen att hylla en fransk vänsterradikal, som inte kan välja mellan Macron och Le Pen. Mellan progressiv liberalism, eller auktoritär nationalism. Om man så vill, Biden eller Putin. 

Hadley-Kamptz går igenom alla de anledningar till varför varje rimlig, progressiv person i Sverige inte borde hylla Mélenchon: hans antisemitism, putinism, konspirationsteorier. Hans ständigt lika osmakliga kommentarer, som att “morden på tre barn och en rabbin på en judisk skola i Toulouse 2012 var del i en politisk konspiration för att i valrörelsen kunna attackera muslimer.”

Man kan tycka att de skälen borde vara skäl nog för att som svensk socialdemokrat inte hylla Jean-Luc Mélenchon.

Men kvällens besked från Mélenchon gör att det också blir relevant att fråga Suhonen: Kan du välja mellan Macron och Le Pen? Eller är du lika villrådig som Mélenchon? 

Suhonen, kan du välja mellan Putin och Biden? 

Jag är nämligen inte så säker på att Jean-Luc Mélenchon kan det.

Eric Luth