Skip to content
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Debatt | Studentlivet

Låt Uppsalas studenter dricka som lundensare

Studenttiden är en speciell tid i livet för den som väljer den vägen. Man tar sina första vacklande steg ut i vuxenlivet med mer ansvar och mer frihet än man kanske någonsin haft tidigare. Långa stunder med näsan nedtryckt i kurslitteratur löses av med otaliga fester och nöjen. I en studentstad är det kanske lite extra av den senare varan. Uppsala är en sådan. Här är vi stolta över det myllrande studentlivet som förgyller staden.

Men trots stoltheten gör kommunen det ibland onödigt jobbigt för studenter, och i slutänden även för sig själv. Ekonomikumparken (Ekoparken i folkmun) är en samlingsplats för studenter. Under sen vår och tidig höst kryllar parken av picknickfiltar, kubbpinnar, högtalare och en eller två ölburkar. Problemet är bara att ölburkarna inte får vara där.

Det är inte ovanligt att landets kommuner i sina kommunala ordningsföreskrifter förbjuder alkoholförtäring på vissa offentliga platser. I Uppsala har man valt att utsträcka förbudet till hela den centrala staden. I den enda jämförbara studentstaden i landet, Lund, saknas helt ett förbud mot alkoholförtäring på offentlig plats. Någon större skillnad för alkoholkonsumtionen verkar det inte göra – studenterna dricker öl i parkerna både här och där.

Just Ekoparken är en plats där det dricks särskilt frekvent. Och den stackars konstapeln som patrullerar parken tvingas dagligen att dela ut böter på 500 kronor till redan utfattiga studenter och hälla ut deras öl. Eller? Nej, eftersom polisen vet att det inte gör någon skillnad så ser de genom fingrarna med drickandet. Förbudet är alltså inte bara tråkigt, utan dessutom tandlöst.

Trots detta väljer kommunen i sin nya revidering av alkoholförbudet att föreslå en utökning. Det är helt fel väg att gå. I stället för att lägga tid och resurser på att hälla ut studenters öl borde polisen få fokusera på annat. Gör Ekoparken till en frizon för studenternas alkoholförtäring och underlätta för ordningsmakten att ha koll på var studenterna befinner sig. För festen kommer inte försvinna på grund av hårda regleringar. Den flyttas bara någonstans där polisen inte ser.

Låt studentlivet förgylla staden i stället för att förpassas ut i polisens döda vinkel.