Skip to content
 

Matilda Molander och Emma Høen Bustos blir nya redaktörer för Liberal Debatt 

Matilda Molander och Emma Høen Bustos tar över redaktörskapet för Liberal Debatt. Att skapa en mötesplats för liberala krafter i det nya politiska landskapet blir högsta prioritet för redaktörsparet. 

Nya möjligheter för svensk liberalism

– Liberalismen i Sverige är just nu inne i en definierande tid och genomgår något av en identitetskris. Gamla sanningar utmanas och vi liberaler måste hitta bättre lösningar på frågor som klimat, välfärd och klyftan mellan stad och land, säger Emma Høen Bustos.

Molander och Høen Bustos betonar politikens formbarhet i kölvattnet av januariavtalet och vikten av en liberal mötesplats fysiskt såväl som i spalterna. Målet är att skapa en tidskrift med rejäl idémässig bredd.

– Det nya läget har gett liberaler en maktposition. Liberalismen är inte längre i ett tätt samarbete med konservatismen, det ger oss möjlighet att fritt välja våra viktigaste stridsfrågor. Men det kräver också att vi skapar en egen identitet och sammanhållning, trots olika syn på till exempel samarbetet med SD, säger Matilda Molander.

De nya redaktörerna utsågs av styrelsen för den stiftelse som utger Liberal Debatt under ett sammanträde tidigare i veckan. Staffan Thorsell, styrelseordförande och Expressens f.d. chefredaktör, välkomnar beslutet:

– Liberal Debatt grundades av Liberala Studentförbundet 1947. Tidningens historia visar att små tidskrifter kan ha stor betydelse och jag tror att Liberal Debatts nya redaktörer kommer att ge oss bevis för det. Där finns utrymme för nya idéer och frågeställningar och nya och gamla skribenter kan nå en liten men kvalificerad läsekrets.

Ehrling Perers lämnar 

Efter sex år som redaktör och 37 temanummer lämnar Gabriel Ehrling Perers nu sitt uppdrag. I en krönika på liberaldebatt.se kommenterar han avgången:

“I en tid då andra politiska tidskrifter tyvärr slutat utkomma i tryck har LD mer än fördubblat antalet betalande prenumeranter. Det är tack vare alla läsare. Jag vill också tacka LD:s styrelse med ordförande Staffan Thorsell som under hela min resa visat integritet, förtroende och uppbackning. Och så sist men verkligen inte minst: Alla redaktionens medlemmar genom åren som gjort att arbetet med LD inte bara har känts viktigt, utan framför allt roligt.”

Matilda Molander är politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning och har tidigare arbetat som ledarskribent på Dagens Nyheter och Sydsvenskan. Emma Høen Bustos är vikarierande politisk redaktör på Dalarnas Tidningar och har även skrivit ledare för Upsala Nya Tidning. De tillträder båda med omedelbar verkan. 

Liberal Debatt är en partipolitiskt obunden tidskrift. 

Matilda Molander
@matildamolander
matilda.molander@liberaldebatt.se
073-2589260

Emma Høen Bustos
@emmahbustos
ehb@liberaldebatt.se
076-6260610