Skip to content
Tips

Så skyddar du ditt privatliv på internet – 5 steg till säker surf

Internetsäkerhetwebb

Allt fler av våra kontakter i livet sköts genom digitala medier. Men är informationen säker? Amelia Andersdotter, återkommande medverkande i LD, har fem tips för hur du skyddar ditt privatliv på nätet.

 1. Skaffa adblocker eller skriptblockerare
  Adblockers hindrar att reklam laddas i din webbläsare. Reklamindustrin har länge försökt sopa »malvertising«, internetreklam infekterad med skadlig kod, under mattan.

  Webbläsaren är de flestas viktigaste verktyg för att komma åt internet: där kollar man mejl, läser nyheter och besöker banken och Arbetsförmedlingen. Verktyget uBlock Origin blockerar all reklam. En annan vanlig adblocker är Adblock Plus.

  Skriptblockerare är ett ännu effektivare skydd. NoScript har utsetts till ett av världens bästa verktyg för vardagssäkerhet. Det är lättanvänt och förhindrar förutom reklam även att annan kod körs i din webbläsare utan ditt godkännande. Förutom att hindra skadlig kod från att köra på din dator, så laddas hemsidor snabbare – utmärkt om man utöver att vara privatlivsmedveten också är otålig.

  Tidsåtgång: Detta gör du på ett kick! Sök på Adblock Plus eller NoScript och tryck »install«.

 2. Kryptera korta textmeddelanden och telefonsamtal

  Om du har en smart telefon med Android eller iOS kan du installera Signal från Open Whisper Systems. Det är en app som krypterar korta textmeddelanden till dina Signal-vänner. Det krypterar också telefonsamtal. Signal hjälper dig också att hitta vänner med Signal. Allting i Signal (förutom vanliga SMS) är »end-to-end«-krypterat: det är du och bara du som har makt över din kommunikation med andra.

  Tidsåtgång: Negligerbar. Finns i appbutiken.

 3. Kryptera din e-post!

  Här finns flera alternativ. Det finns webbtjänster som erbjuder kryptering, som ProtonMail. Man kan också kryptera sin vanliga e-post. Mozilla Foundation utvecklar e-postklienten Thunderbird för privatpersoner, och till den kan man skaffa EnigMail. Krypterar man själv måste man ta hand om sitt lösenord.

  Tidsåtgång: Längre. I början är det bra att ha en manual: https://emailselfdefense.fsf.org/en/

 4. Skaffa lösenordshanterare

  Vi får ofta höra att vi inte ska använda samma lösenord överallt, och det är ett gott råd. Men hur ska man komma ihåg alla lösenord? Ett sätt är att skriva ned dem på ett papper som man håller reda på.

  Om man inte vill anteckna, eller om man vill använda så långa lösenord att det vore drygt att kopiera in dem på datorn varje gång man måste logga in, vill man i stället ha en lösenordshanterare. KeePassX fungerar på alla operativsystem och hjälper dig att hålla koll på många lösenord genom att du kommer ihåg ett enda.

  Tidsåtgång: Installera, starta, kör.

 5. Skydda dig mot spårning: neka »kakor«, blocka »beacons«, kör krypterat
  På internet finns nödvändiga och onödiga »kakor« (»cookies«). Nödvändiga kakor används till exempel för att en hemsida ska veta om man har loggat in eller inte. Man kan ändra sin webbläsares inställningar så att den inte accepterar kakor. Nackdelen är att man måste avblockera alla sidor man vill logga in på. Webbläsartillägget Cookie White List hjälper dig godkänna vilka tjänster som får sätta kakor med ett enkelt klick.

  Om du inte vill bli spårad på andra sätt än med kakor finns andra alternativ.

  PrivacyBadger
  utvecklas av den amerikanska organisationen EFF och hjälper dig blockera eller avblockera spårningsverktyg. EFF utvecklar också HTTPS Everywhere som tvingar hemsidor du besöker att skicka krypterad trafik i så stor utsträckning som möjligt. Det gör att till exempel internetoperatörer inte kan avläsa vad du gör på internet.

  Tidsåtgång: Knapp till ingen!

Vill du ha ännu fler tips, besök EFF:s Surveillance Self-Defence Guides på adressen:
https://ssd.eff.org/en.

Amelia Andersdotter är grundare av dataskydd.net och tidigare europaparlamentariker för
Piratpartiet. Andersdotter är återkommande medarbetare i Liberal Debatt.

@teirdes

amelia.andersdotter@dataskydd.net