Skip to content
MPD01605, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
MPD01605, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Samhälle | EU

Nej, Jimmie Åkesson, svenskarna är inget EU-kritiskt folk

Svenskarna är bland de mest positiva till EU i hela unionen, visar en färsk studie. Det finns inget stöd för att Sverige skulle vara ett ”ganska EU-kritiskt folk”, skriver LD:s Eric Luth.

”Eftersom svenska folket i grund och botten är ett ganska EU-kritiskt folk”, hörde jag i förbigående Jimmie Åkesson (SD) säga i onsdagens partiledardebatt om EU.

Hörde jag rätt, tänkte jag och spolade tillbaka.

Ja, jag hörde rätt, och funderade på om det kanske är verkligheten som började spöka för Sverigedemokraterna igen.

Alldeles dessförinnan skummade jag igenom Pew Research Centers nya studie, som släpptes för några veckor sedan. Enligt studien har stödet för EU kraftigt ökat i hela Europa under det senaste året, men uppsvinget i Sverige är ett av de största. 83 procent av svenskarna har en positiv syn på EU, visar undersökningen. En uppgång med 9 procentenheter på ett år.

Den senaste Eurobarometern visar också ett stärkt stöd för det svenska EU-medlemskapet, och därtill ett ras i andelen svenskar som vill lämna unionen. Swexit har aldrig varit så dött som det är i dag.

Frågar man svenskarna vill de dessutom se närmare samarbete inom en rad olika frågor: alltifrån internationell brottslighet och global säkerhet till stärkt demokrati och klimatfrågor.

Ska EU bli en viktig geopolitisk aktör och en trygg bastion för fred och frihet i en allt osäkrare värld behöver unionen förändras, på många punkter. 

Någon refererar på Twitter till det faktum att en stor del av svenskarna, enligt Eurobarometern, vill att EU ska se annorlunda ut än i dag. Där har ändå Åkesson rätt, menar man. Svenskarna är EU-kritiska.

Jag måste säga att detta faktum är ett väldigt vagt stöd för Åkessons formulering. Jag hade nog också kunnat skriva under på att EU behöver se annorlunda ut än i dag. Ska EU bli en viktig geopolitisk aktör och en trygg bastion för fred och frihet i en allt osäkrare värld behöver unionen förändras, på många punkter. 

Men är det den åsikten som gör Sverige till ett EU-kritiskt folk?

Jag tror inte att det är det Jimmie Åkesson menar.

Euroskepticismen lever bland några svenska partier. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet på varsin extrem, två partier som nästan samlar trettio procent av den svenska befolkningen. Kristdemokraterna fiskar emellanåt i grumligt vatten, vilket är märkligt givet partiets bakgrund och europeiska familj – en av de mest EU-vänliga.

Den lever också bland flera ledande röster i det offentliga samtalet. Ledarsidor, politiska kommentarer eller allmänna tyckare som nyttjar sina svansar i sociala medier.

Hur jag än letar – i statistiken, opinionsundersökningarna, studierna – kan jag dock inte se att den lever bland det svenska folket. Hos enskilda individer, javisst. Men jag hittar inget stöd för att det svenska folket ”i grund och botten är ett ganska EU-kritiskt folk”.

Kanske är missnöjet snarare elitdrivet än folkdrivet. Det finns en ’elit’ – som försöker framställa sig som företrädare för folket – som försöker piska igång ett folkligt missnöje. Av allt att döma misslyckas de kapitalt, till Åkessons stora förtret. 

Eric Luth

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

Årtiondet då Europa gjorde Sverige mer demokratiskt

Dags att rädda EU från tysk protektionism