Den svenska liberalismen är i kris, men på andra sidan sundet poppar nya liberala partier upp som svampar ur den danska borgerliga myllan. Niels Paarup-Petersen (C) förklarar vad som händer inför det stundande danska valet.
”Ett hinder för en mer liberal politik är att politiken er låst i blockpolitik. Ett rött och ett blått. Det skapar en osund politik. Vi behöver en migrations- och integrationspolitik som inte är svartvit och som skapar ett vi och dom. Klimatkrisen måste lösas, med tro på utveckling. Och hela landet måste kunna leva.”
Nej, meningarna ovan är inte från ett centerpartistiskt valmanifest. Det är från danska partiet Moderaterne, ett parti startat av den tidigare danska statsministern för liberala partiet Venstre, Lars Løkke Rasmussens. Ett parti som inför det stundande danska valet den 1 november ser ut att ta sig in i danska folketinget och bli vågmästare.
Trots att partiet grundades så sent som i juni i år ligger det på över 10 procent av rösterna i opinionsmätningar. Det går snabbt på andra sidan sundet!
På den blåa sidan har den tidigare utlännings- och integrationsministern i samme Lars Løkkes regering, Inger Støjberg, också startat ett nytt parti – Danmarksdemokraterne. Trots att partiet grundades så sent som i juni i år ligger det på över 10 procent av rösterna i opinionsmätningar. Det går snabbt på andra sidan sundet!
Danmarksdemokraterne har en mycket svartvit syn på migrationspolitiken. Støjberg är känd för smyckeslagen, att flyktingar ska ut på obebodda danska öar, att fira flyktingåtstramningar med tårta et cetera. Danmarksdemokraterna har tagit över från Dansk Folkeparti som har imploderat och sannolikt inte ens kommer in i riksdagen. Samma DF som 2015 var näst största parti i Danmark.
På den blå sidan finns alltså två nya partier som startas av avhoppare från Venstre och ett tidigare stort parti med dödskramper. Och så Venstre så klart!
På den blå sidan finns alltså två nya partier som startas av avhoppare från Venstre och ett tidigare stort parti med dödskramper. Och så Venstre så klart!
Där är det Jakob Elleman-Jensen, son till tidigare utrikesministern som är ordförande. Han röstade spännande nog för att dåvarande partikamraten Støjberg skulle gå genom en riksrättsprocess som slutade med att hon dömdes till 60 dagars fängelse. Samma Støjberg som nu startat Danmarkdemokraterna alltså. Vad är då Elleman-Jensens fokus? Han vill först och främst bli statsminister!
Det vill Søren Pape också! Han är ordförande för Konservative som också vill ha en regering inom blåa blocket. Det har sett bra ut för Søren Pape men hans man avslöjades ha ljugit om att vara jude och i familj med presidenten i Dominikanska republiken! Nu är de skilda. Det har dock skadat Papes rykte, men Konservative har fortfarande lite större stöd än Venstre.
Det är viktigt eftersom det finns ännu ett parti i det blå blocket, Nye Borgerlige, som säger sig komma att rösta på den blåa statsministerkandidat som får flest röster. Nye Borgerlige vill bland annat förbjuda islam som religion i Danmark, men har än så länge inte fått stöd från övriga partier.
Liberal Alliance går till val på sänkt skatt, valfrihet och att slå vakt om rättsstaten. Helt enkelt något så ovanligt som liberal politik!
Till slut finns även Liberal Alliance som ett sjätte parti i det blå blocket – eller ja, sjunde om man räknar med Dansk Folkeparti. Liberal Alliance går till val på sänkt skatt, valfrihet och att slå vakt om rättsstaten. Helt enkelt något så ovanligt som liberal politik!
På andra sidan blockgränsen vill mittenpartiet Radikale ha en regering över mitten, men pekar fortsatt på nuvarande statsminister Mette Frederiksen. Mette Frederiksen vill dock inte ha med Radikale att göra för att de inte är tuffa nog mot invandring. Övriga partier på den röda sidan pekar alla på Mette Frederiksen.
Och avgörandet ligger hos den tidigare högerstatsministern Lars Løkke-Rasmussen – som inte vill binda sig till högern. Det blir en spännande tid fram till valet!
Niels Paarup-Petersen
Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!