Skip to content
Foto: Mishal Ibrahim / Unsplash
Foto: Mishal Ibrahim / Unsplash
Samhälle | invandring

Sorgesång över Sverige

Sverige går till val och jag tittar på från grannlandet Norge. Jag ser en ängslig valrörelse där politiker hysteriskt springer åt fel håll på rullbandet, mot föreställningen av ett Sverige där allt är annorlunda. De tycks längta till en tillvaro där finns färre invandrare, färre skjutvapen, färre dåliga moralpoliser och fler bra (då heter det ”svenska värderingar”). Människor var snälla, klädda som Jimmie, pratade svenska och gick till skolan.

Så platt. Så verklighetsfrånvänt. Begrenzt. Heter det visst på tyska.

Svenskar, inklusive jag själv, tycker om att pika Norge. Är de inte lite efter liksom? I Norge är det inte bara pensionärer och rasister som gillar kungen, det finns bara mild hårdost, och affärerna har stängt på söndagarna. Lite som Sverige på 60-talet kanske. Men ärligt talat, med Sverige som fond framstår Norge som ett framtidsland som ännu har chansen att på allvar uppleva de dynamiska effekterna av öppnare gränser och tilltro till individen. För Sveriges del framstår det som närmast omöjligt efter nästa val.

Med undantag för Mp och C, till viss del även Vänsterpartiet, verkar partierna enas under parollen ”Bevara Sverige Svenskt.” Kanske någon kampanjgeneral googlade i sista stund och insåg att uttrycket var taget.

Det är som att partierna tävlar om att säga ”minskad invandring” flest gånger. Och då menar man färre personer, eller nej, män, födda i länder långt bort. Om de inte är högutbildade. Då kan det kanske vara okej. Med undantag för Mp och C, till viss del även Vänsterpartiet, verkar partierna enas under parollen ”Bevara Sverige Svenskt.” Kanske någon kampanjgeneral googlade i sista stund och insåg att uttrycket var taget. Så att säga.

”Moderaterna menar att en minskad invandring och en långsiktigt hållbar migrationspolitik är en förutsättning för en fungerande integration.” Det kunde varit en politisk satir på en bättre sceninstitution. Vad menar man?  Kommer fem stycken kan vi nog klara att trycka in dem i en Fjällräven- anorak, dricka beskt filterkaffe och lära dem säga ”hej” utan att se mottagaren i ögonen. Är det liksom skalan på indoktrineringen som är poängen? Där kanske de nya kompisarna i SD kan hjälpa till med tips.

Liberalernas skrivningar om invandring är så ängsligt formulerade att jag undrar om de tagit in en åldrande jurist med förföljelsemani och social fobi för att skriva dem. Staccato-politik: korta meningar utan konkreta förslag.

Socialdemokraterna samlar sina tankar under rubriken ”Migration, asyl- och flyktingpolitik” och ”vill fortsätta arbetet inom EU och globalt för att få fler länder att ta sitt ansvar för människor på flykt”. Inte att ta vårt ansvar. De ska ta sitt. Vi kan hjälpa dem. Najs. Italiensk kustbevakning och vårdpersonal som tar emot lik vid Medelhavet kommer säkert tycka det är toppen med några svenska viktigpettrar i Ecco-skor som påtalar vikten av att andra länder tar ansvar.

Tvärtemot vad tonen antyder, finns det inget egenvärde i territoriella gränser. I alla fall inte för en liberal. Gränsernas värde finns i hur de möjliggör en effektiv demokrati, välfärdsstat och rättssamhälle.

När det gäller personer som flyttar på sig för att arbeta i ett annat land, ska det ”bara tillåtas när det inte går att hitta rätt personer i Sverige. Jobb i yrken där det inte råder brist på arbetskraft ska gå till arbetslösa personer i Sverige.” Svenskar först. As simple as that. Får det plats på framsidan av en röd keps? Säkert.

Vad hände med att gräva där man står? Samtiden är här. Människor migrerar, inte för att jävlas med folkbokföringen, gatubilden eller skattesystemet, utan för att leva. Tvärtemot vad tonen antyder, finns det inget egenvärde i territoriella gränser. I alla fall inte för en liberal. Gränsernas värde finns i hur de möjliggör en effektiv demokrati, välfärdsstat och rättssamhälle.

Jag drömmer om ett Sverige, där solen går upp över takåsarna och ropet skallar från Rosenbad: ”Sverige är dött, länge leve Sverige!” Högt, så att även alla nostalgiker som låst in sig på Astrid Lindgrens värld hör.

Karin H. Zelano

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!