Skip to content
Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna
Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna
Debatt | Republikanism

Gör Sverige till republik i dag

Dagens unga bör ta sig en tankeställare kring hur vi tycker att vårt Sverige ska se ut i takt med att vi blir äldre. Vår generation ska se till att Sverige äntligen blir Republiken Sverige, skriver Wille Forselius.

Konungariket Sverige ses i dag ofta som ett av de mest demokratiska länderna i världen. Men helt ärligt, hur demokratiskt är det egentligen att en utvald familj ärver tronen efter en livstid vid kungakronan? Ingen svensk har tillsatt familjen Bernadotte och ingen har valet att avsätta dem om de gör ett dåligt arbete. För att vårt land fullt ut ska kunna kallas en demokrati bör svenskarna kunna välja sin statschef.

En vanlig variant bland republikerna i världen är att man väljer en president där makten också delas med ett parlament. Kostnaden för att välja en statschef skulle vara en betydligt lägre (och mer prisvärd) summa, exempelvis vart fjärde år, i kontrast till vad vår nuvarande monarki kostar svenska skattebetalare varje år. Enligt Republikanska Föreningens beräkning kostade monarkin 1,5 miljard kronor år 2020. I vårt grannland Republiken Finland kostade den dyraste valkampanjen i senaste presidentvalet 2018 motsvarande cirka 15 miljoner kronor. Mestadels donationer. Skillnaden och valutan för pengarna är markant i sammanhanget!

Känner man till de kungar som varit envåldshärskare, gjort statskupp, stulit från folket och levt i total lyx genom folksvält, ja då bör det vara svårt att anse att vår över tusen år långa relation med statsskicket bör fortsätta.

Sveriges relation till monarkin sträcker sig ett helt millennium tillbaka – tusen år (!) – och återkommer i nästan allt vi läser om kring vår historia, de krig och andra händelser våra förfäder levt igenom. Och det är helt enkelt något vi får brösta för kommande generationer. Men vi republikaner ser samtidigt att den svenska monarkin har sin plats i framtidens museum. För den som har koll på historien kan tycka att monarkins historia må vara intressant, men känner man till de kungar som varit envåldshärskare, gjort statskupp, stulit från folket och levt i total lyx genom folksvält, ja då bör det vara svårt att anse att vår över tusen år långa relation med statsskicket bör fortsätta.

För mig är det inte konstigt att finländarna ville införa republik just efter sin tid med svensk monarki och ryskt tsarvälde för drygt 100 år sedan. Inte heller att önationen Barbados så nyligen som 2021 slet sig ur den brittiska monarkin. Det är ytterst få länder som velat ha en egen monarki på nytt under det senaste århundradet. Varför? Jo, för att republiken är det mer rimliga statsskicket i ett jämlikt och demokratiskt land på 2000-talet.

Ska vi se på medan kungens dotter får titeln som landets högsta ämbete, eller vill du att även din dotter ska kunna ha den möjligheten?

Som tur är har kungen inte samma uppgifter längre. Fokus i dag ligger på vem som är statsminister, eftersom denne styr landet. Men jag anser ändå att dagens unga bör ta sig en tankeställare kring hur vi tycker att vårt Sverige ska se ut i takt med att vi blir äldre. Ska vi se på medan kungens dotter får titeln som landets högsta ämbete, eller vill du att även din dotter ska kunna ha den möjligheten?

Vår generation ska se till att Sverige äntligen blir Republiken Sverige.

Wille Forselius