Skip to content
Emmanuel Macron håller tal i Figeac. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Emmanuel Macron håller tal i Figeac. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Samhälle | Frankrike

Så tycker Macron-anhängarna om hans sista tal i valrörelsen

Frankrikes president Emmanuel Macron håller sitt sista valmöte inför presidentvalets andra omgång på söndag. Liberal Debatt är på plats i småstaden Figeac, och passar på att fråga de som har samlats om sin syn på presidenten. 

Det är andra gången i sitt liv Monsieur Michel ser en president tala i Figeac.

– För sextio år sedan var jag här och lyssnade på Charles de Gaulle. Då var jag fjorton år gammal. Charles de Gaulle var en stor man, en bra president.

– I dag har jag kommit hit för att lyssna på en annan stor man, Emmanuel Macron. 

Det är andra gången Monsieur Michel ser en fransk president tala i Figeac. Förra gången var det Charles de Gaulle. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Frankrikes president håller sitt sista valmöte i den lilla sydfranska staden. Monsieur Michel har tagit sig hit från sitt hem i den närliggande staden Villefranche. På söndag kommer han att rösta på Emmanuel Macron. 

Jag har jobbat länge i Tyskland, och vet hur viktigt vänskapen mellan Frankrike och Tyskland är för freden i Europa. Det vet Macron också.
– Monsieur Michel

– Jag är rädd för extremhögern. Jag röstar för demokratin. Jag har jobbat länge i Tyskland, och vet hur viktigt vänskapen mellan Frankrike och Tyskland är för freden i Europa. Det vet Macron också. Jag röstar på Macron för Europa. 

En bit bort i folkmassan står Olivia Liki. Hon har bott i Figeac i sju år, efter att ha flytt kriget i Centralafrikanska republiken. 

– Jag röstar på Emmanuel Macron, för han är internationell. Han är en president för alla fransmän. 

Olivia Liki har flytt till Frankrike från Centralafrikanska republiken. Hon röstar på Emmanuel Macron, för att han bryr sig om internationella frågor. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Vännen Guimba Macalou ansluter sig till vårt samtal. Liksom Olivia Liki bor han i Figeac, där han gör praktik som elektriker. För honom är det en stor händelse, att Emmanuel Macron kommer till Figeac. Självklart är han här för att se vad som händer. 

Vi behöver en president som ger invandrare ett humant välkomnande.
– Guimba Macalou

– Jag röstade på Mélenchon i första omgången, men nu kommer jag att rösta på Macron. Vi behöver en president som ger invandrare ett humant välkomnande. 

Vänsterradikalen Jean-Luc Mélenchon är stark i de här trakterna, och det är inte svårt att tänka sig att anledningen till att Macron har kommit hit är för att plocka väljare från de som röstade på Mélenchon i första omgången – som Guimba Macalou. Väljare som Macron behöver för att besegra Le Pen i den andra omgången.

Guimba Macalou röstade på Mélenchon i första omgången, men kommer att rösta på Macron på söndag. Typexempel på just den typen av väljare som Macron behöver för att besegra Le Pen. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Att det är anledningen till att Macron har kommit hit tror i alla fall Hanna, som kommer från Norge men som har bott här i Figeac med sin franske man i mer än tjugo år. Både hon och sonen Taren är här för att titta på när presidenten håller tal.

– Jag är stolt över att bo här, och att Macron kommer hit. Det är verkligen bra reklam för vår lilla stad, säger 18-årige Taren. 

Jag är stolt över att bo här, och att Macron kommer hit.
– Taren, bosatt i Figeac

Thierry Nosjean bor också i Figeac, och har en butik vid torget. Men nu har han tagit sig ut för att lyssna på Macron – med blockerade gator kan ingen ta sig in i hans butik.

– Jag fick reda på att han skulle komma hit först igår! Det är verkligen bra för staden, säger han – och instämmer utan att veta om det med Taren. 

– Jag hoppas verkligen att Macron vinner. Jag hoppas. 

Willy, Marie-Jose och Simon bor inte i Figeac. De har tagit sig hit hela vägen från Toulouse för att lyssna på Macron. Och inte bara hit. De var och lyssnade på Macron när han pratade i Paris, och de var och lyssnade på Macron när han pratade i Marseille. 

– Vi gillar Macrons engagemang. Han är den enda som står upp för republikens värderingar. Han är universell, han gör sin röst hörd i världen, säger Willy. 

Willy, Marie-Jose och Simon har lyssnat på Macron i både Paris, Marseille och Figeac. Foto: Eric Luth
Willy, Marie-Jose och Simon har lyssnat på Macron i både Paris, Marseille och Figeac. Foto: Eric Luth

Alla tre kommer från Kongo-Kinshasa, och har liksom Olivia Liki flytt från krig och misär i sitt hemland. De har studerat internationella relationer i Frankrike, och jobbar både här och i sitt hemland för att Kongo-Kinshasa ska bli mer som Frankrike. 

Ett tag tar Simon över rollen som journalist från oss. 

– Pratar man mycket om Kongo-Kinshasa i Sverige, frågar han. Pratar man fortfarande om Zaida Catalan? Vi skulle verkligen vilja se en rättsstat i Kongo.

Därefter skiljs vi åt – det verkar som att Macrons ankomst börjar närma sig.

Det var mycket mer landsbygdspolitik här, säger Willy. Men det var bra att han pratade mycket om miljöfrågor. 

När vi fångar upp trion igen efter talet är de överens om att det var lite annorlunda än talen i Paris och Marseille.  

Det var mycket mer landsbygdspolitik här, säger Willy. Men det var bra att han pratade mycket om miljöfrågor. 

– Och man kunde verkligen höra hans universella engagemang. Hur han brinner för Europa, EU, världen. För att stötta Ukraina. Det behövs.

Hos alla vi talar med är värderingarna viktiga. Det handlar mer om värderingar och övertygelser än sakpolitiska frågor. 

Antoine Laudigois är engagerad i Macrons ungdomsförbund. Han har kampanjat länge och i morgon ser han fram emot att sova. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Så är även fallet för Antoine Laudigois, som studerar cellulärbiologi till vardags men som sedan i höstas har tid över för att engagera sig i Macrons ungdomsförbund. Han har tagit sig hit hela vägen från Paris, för att vara med som volontär på valmötet. 

– Jag gillar hans progressiva värden, hans centristiska vision. 

Men nu har han kampanjat oavbrutet länge, och valkampanjen är inne på sina sista timmar. Så när vi avslutar med att fråga vad han ska göra imorgon är svaret tydligt.

– Imorgon ska jag sova hela dagen. 

Eric Luth