Skip to content
Liberal Debatt träffar Macron-aktivister på lokala fiket i Cavignac. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Liberal Debatt träffar Macron-aktivister på lokala fiket i Cavignac. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Samhälle | Frankrike

Macronisterna på frontlinjen mot Le Pen

CAVIGNAC, 21 april – Presidentvalskampanjen går in på sin sista dag. På det lokala haket i Cavignac träffas En Marche-aktivisterna i Haute-Gironde. De har precis delat ut flygblad på bymarknaden, och behöver en paus innan kvällens affischering. I valkretsen finns det 87 kommuner – och i många har Macrons affischer blivit nedrivna. 

– Det är svårt för oss att kampanja här, säger den unge aktivisten Alexis Bornazeau. Nu är det inga fler marknader. Husen är för utspridda för att lappa brevlådor. Och här tycker man verkligen inte om dörrknackning. Det enda vi kan göra är att affischera. 

Alexis Bornazeau. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Det är svårt för oss att kampanja här, säger Alexis Bornazeau. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Kommunerna som omger Cavignac är starka Le Pen-fästen. Nästan dubbelt så många röstade på Le Pen som Macron i första omgången. Få av dem som röstade på den sittande presidenten vågar berätta det, inte minst efter Gula västarnas våldsamma protester (protester som tog vid när Macron ville höja bensinskatten). Hit går inga bussar, här finns inga tåg. Man behöver bilen för att ta sig till Bordeaux, men har inte råd med dyrare dieselpriser. 

– Man är väl kanske inte alltid så öppensinnad här, säger En Marche-parlamentsledamoten Véronique Hammerer. Man har inte så breda perspektiv. Så när man känner att ens rörlighet kringskärs ännu mer, då protesterar man. 

Madame Hammerer har byggt upp ett lag på nästan 25 personer i sin valkrets, som alla engagerar sig i att få henne omvald.

Som genom ett under blev Madame Hammerer invald för valkretsen 2017, efter en jämn kamp mot Rassemblement Nationals kandidat. Hon red på den första vågen av Macronism – när han sågs som en ny kraft, något annat än etablissemanget.

Men för aktivisterna kring lunchbordet i Cavignac är presidentvalet nästan sekundärt.

– Vi ser det som ett avstamp inför ”valets tredje omgång”: sommarens parlamentsval, säger Alexis Bornazeau. Imorgon ska vi faktiskt ta Véronique Hammerers kampanjbilder. 

Véronique Hammerer beskriver sin valkrets. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Véronique Hammerer valdes in i nationalförsamlingen 2017, efter en jämn kamp mot Rassemblement Nationals kandidat i Haute-Gironde. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Madame Hammerer har byggt upp ett lag på nästan 25 personer i sin valkrets, som alla engagerar sig i att få henne omvald. Ingen tror att det kommer att bli lätt, men alla är beredda att kämpa.

– Véronique är solen i vårt liv! utbrister en annan av aktivisterna, Pascal Raymond. 

Pascal hade aldrig tidigare varit politiskt aktiv. Men när det var klart vem som skulle bli hans nya parlamentsledamot ville han träffa henne över en lunch: vem är hon, vad vill hon åstadkomma? Och hon imponerade så mycket på honom att han har engagerat sig i hennes kampanj sedan dess.   

”Jag blev invald på grund av att folk var nyfikna på vad Macron hade att erbjuda. I det kommande parlamentsvalet kommer det inte att räcka.”
Véronique Hammerer 

Aktivisterna kommer från olika bakgrunder, intresserar sig för olika frågor. De har varit socialister i årtionden, eller är gamla anhängare till Alain Juppé – Bordeaux rockstjärna till tidigare högerborgmästare. Men nu har alla samlats för att måla Haute-Gironde gult – Macrons färg. 

– I förra valet var jag bara en lokal del av Macrons rörelse, säger Véronique Hammerer. Jag blev invald på grund av att folk var nyfikna på vad Macron hade att erbjuda. I det kommande parlamentsvalet kommer det inte att räcka. 

– Om några veckor får jag resultatet på mitt politiska projekt. Hur väl har jag förvaltat Haute-Gironde-bornas förtroende? Har jag gjort deras liv bättre? Om de tycker det kan jag bli omvald. Men det kommer att vara en stor utmaning att bli omvald – som jag är villig att anta. Jag gillar utmaningar.

Kock i Cavignac. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Kocken i Cavignac är inte övertygad om Macrons projekt, men tror på Véronique Hammerer. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Att ha blivit invald i Le Pen-dominerade Haute-Gironde är en bedrift i sig. Det betyder att många som egentligen inte håller med Macron har röstat på just Hammerer. Som exempelvis kocken på restaurangen dit vi går för att äta lunch: 

– Mina barn röstar Macron på söndag. Jag är inte övertygad, det är inte mitt projekt. Men jag tror på Véronique.  

”Det kommer att slå tillbaka, det kommer att bli revolution”, sade vi. Men man lyssnade inte. Och revolution, ja, det blev det ju.
– Véronique Hammerer 

Liksom i övriga Frankrike är det köpkraften som driver väljare till Marine Le Pen här. Man upplever att allt blir dyrare, att det blir svårare att leva. Och Macrons försök att höja dieselskatten gick sannerligen inte hem.

– Vi var ett hundratal En Marche-ledamöter i nationalförsamlingen som försökte säga det till ledningen, säger Véronique Hammerer. ”Det kommer att slå tillbaka, det kommer att bli revolution”, sade vi. Men man lyssnade inte. Och revolution, ja, det blev det ju. 

Men när vi frågar aktivisterna hur det går på söndag, ja då är de alla eniga. Macron kommer att vinna, ingen tvekan om saken. Inte minst efter onsdagskvällens debatt.

Eric Luth

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!