Skip to content
Samhälle | Frankrike

Kollapsen är total – Valet blev slutet för Frankrikes partier

Emmanuel Macron och Marine Le Pen går vidare till andra omgången i presidentvalet, för andra gången. Men det mest intressanta hände långt bakom dem.

“Partierna är döda”, konstaterade den unge högerpolitikern Cyril Triolon krasst medan han stod lutad mot en pelare i stadshuset och åt en lunchbaguette. 

Cyril Triolon har gett upp hoppet om de politiska partierna. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Högerpolitikern Cyril Triolon har gett upp hoppet om de politiska partierna. Foto: Jesper Ahlin Marceta

När valresultaten trillar in några timmar senare är det svårt att ge honom annat än rätt.

Liberalen Emmanuel Macron får enligt preliminära siffror 28 procent, högerpopulisten Marine Le Pen 23 procent och vänsterpopulisten Jean-Luc Mélenchon 20 procent. 

Att två av tre toppkandidater är populister är i sig en skräll. Men det mest intressanta hände långt bakom dem.

Att två av tre toppkandidater är populister är i sig en skräll. Men det mest intressanta hände långt bakom dem.

Valérie Pécresse från Republikanerna stannade på 5 procent. Socialistpartiets Anne Hidalgo fick inte ens 2 procent av rösterna. Frankrikes motsvarighet till Moderaterna och Socialdemokraterna fick alltså 6 procent av rösterna – tillsammans. 

För tio år sedan, 2012, stod valet mellan Republikanernas Nicolas Sarkozy och Socialisternas Francois Hollande. En klassisk högerpolitiker mot en klassisk vänsterpolitiker. En Kristersson-Andersson. Andersson, också känd som Francois Hollande vann med 52 procent mot 48. Ett helt vanligt val i Frankrike, som de med få undantag har sett ut val, efter val, efter val de senaste decennierna.

Fem år senare, 2017, fick Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon bara 6 procent av rösterna. Högerpartiets Francois Fillon fick 15 procent och missade andra omgången även han (Men givet att Fillon avslöjades med omfattande korruption mitt under brinnande valkampanj var nog de flesta republikaner trots allt rätt nöjda). 

Nåväl, det här valet skulle bli de gamla partiernas revansch.

Det började bra. Republikanerna valde den välutbildade och erfarna fd. ministern Valérie Pécresse som kandidat. Hon gick som tåget i opinionen, tills hon i mitten av februari skämde ut sig på ett stormöte i Paris genom att framträda utan charm och dessutom prata om att “stoppa folkutbytet” och “rensa förorterna med högtryckstvätt”. Fallet gick inte att rädda.

Socialisterna började dåligt med att inte kunna ena sig bakom en enda kandidat, utan gick fram med flera olika kandidater. De slutade ännu värre genom att den som klarade sig bäst, Anne Hidalgo, inte ens fick 2 procent av rösterna. 

Det som var det franska partisystemet, med ett stort högerparti och ett stort socialdemokratiskt parti, har på två val fullständigt kollapsat. 

Det som var det franska partisystemet, med ett stort högerparti och ett stort socialdemokratiskt parti, har på två val fullständigt kollapsat. 

Vad beror det på? Ja, när vi pratat med väljare de senaste dagarna har de sagt ungefär samma sak: Det gör ingen skillnad om man röstar höger eller vänster, politikerna håller ändå aldrig vad de lovar, vi vill ha förändring.

Hur länge kommer Sveriges partier att hålla?

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Artikeln publiceras i samarbete med Bonnier News Local