Skip to content
Olga Anikina demonstrerar för Ukraina. Foto: Maja Ekdahl
Olga Anikina demonstrerar för Ukraina. Foto: Maja Ekdahl
Samhälle | Ukraina

Mina stupade släktingar vänder sig i graven åt Putins retorik

Putin har gjort att jag vaknar med skam över att vara medborgare i Ryssland, skriver centerpartisten Olga Anikina. Regimen fattar beslut med förödande konsekvenser för en hel nation och mänskligheten i stort – utan att förankra det hos den ryska befolkningen.

År 1961 skrev poeten Yevgeny Yevtushenko dikten Vill ryssarna ha krig? (originaltitel: Хотят ли русские войны?) som sedan kom att bli en populär sovjetisk sång med musik av Eduard Kolmanovski under antikrigsrörelsen efter andra världskriget.

Dikten citerades nyligen av den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky i hans tal som vände sig till den ryska befolkningen under den mörka torsdagskvällen den 24:e februari 2022. Så här lyder det första stycket, här i engelsk översättning:

Say, do the Russians want a war?
Go ask our land, then ask once more
That silence lingering in the air
Above the birch and poplar there.
Beneath those trees lie soldier lads
Whose sons will answer for their dads.
To add to what you learned before,
Say – Do the Russians want a war?

Som rysk medborgare vaknade jag med en enorm skam, ilska och sorg på torsdagsmorgonen förra veckan. Jag vaknade till beskedet att Vladimir Putin i ett förinspelat tal beordrat en militär invasion av Ukraina. Det är förmodligen samma skam som alla adekvat tänkande tyskar kände när Tyskland invaderade Polen år 1939, en skam jag delar med många ryssar runt om i världen.

Det är en skam att vara medborgare i ett land som olagligt attackerar sin granne, det är en skam att vara medborgare i ett land där Putin styr och tillåtits styra så länge.

Det är en skam att vara medborgare i ett land som olagligt attackerar sin granne, det är en skam att vara medborgare i ett land där Putin styr och tillåtits styra så länge, det är en skam att den ryska regimen splittrar familjer, mördar civila och skapar terror. Ilskan däremot grundar sig i något mycket djupare – ett korrupt, illegitimt post-sovjetiskt styre.

Jag fortsätter torsdagsmorgonen med att sätta på den statligt ägda kanalen Chanel One Russia (ryska: Первый Канал) som är den kanal jag är uppvuxen med i Ryssland – och förmodligen den primära nyhetskällan för många ryssar med sändningar till både storstaden och landsbygden. Putins förinspelade tal spelas om och om igen, så att ingen ryss i landet kan missa det.

I klippet motiveras invasionen med att Ryssland nu ska bekämpa fascismen som Ukraina ägnat sig åt. Putin använder sig av mina släktingar i sitt narrativ, de som stupade i andra världskriget, när han säger att alla som stred mot fascismen då inte ska ha dött förgäves nu.

Med Putins retorik har de dött förgäves. Mina släktingar vrider sig i graven åt hans ord.

Men med Putins retorik har de dött förgäves. Mina släktingar vrider sig i graven åt hans ord. Ryssland blev aldrig bättre för deras söner och döttrar efter kriget. Det sovjetiska arvet efterlämnade ett skört auktoritärt system där makten tillhör ett fåtal ja-sägare och Putin. Där kritiska medborgare fängslas eller förgiftas.

Det illegitima styret, för låt oss vara ärliga med att det inte finns rättvisa val i Ryssland, kan fatta beslut med förödande konsekvenser för en hel nation och mänskligheten i stort – utan att förankra det hos den ryska befolkningen.

Regimen har lyckats göra Ryssland ännu mer ekonomiskt, socialt och kulturellt isolerat.

Vad händer med sönerna som nu blir skickade till Ukraina? Och vad händer med deras söner? Regimen har lyckats göra Ryssland ännu mer ekonomiskt, socialt och kulturellt isolerat. Sanktionerna och utestängningarna från kulturen och idrotten kommer att användas i Putins propaganda som en västerländsk aggression mot Ryssland – utan någon som helst självkritik.

Men jag tror på den unga Youtube-tittande och Telegram-scrollande ungdomen som stänger av Channel One för mormor, som betalar ett högt mänskligt pris för att delta i demonstrationerna mot kriget runtom i landet och som är beredd på att rösta bort Putin om den ärliga chansen någonsin ges.

Say – Do the Russians want a war? Putinregimen vet själva inte svaret på denna fråga, men kommer till varje pris att hävda att de gör det.

Olga Anikina