Skip to content
Ledare | Nytillskott

Välkommen till redaktionen Johanna Grönbäck!

Namn: Johanna Grönbäck

Förr:
Lundastudent och atenare, vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet, småstadsmuf:are för öppna gränser och bokhandels-anställd.

Nu:
Kommunikationschef på Ratio, och krönikör på Borås Tidnings ledarsida och i Smedjan. Fortfarande för öppna gränser.

Politisk åskådning:
Har av andra kallats för såväl gubbig sprithöger som extremliberal. Själv nöjer jag mig med klassiskt liberal.

Går igång på:
Hundar och böcker.

Vem tycker du är den mest intressanta liberala rösten i Sverige just nu?

Mattias Svenssons liberala röst och penna är alltid stabil och tankeväckande. Han har dessutom förmågan att kommentera det aktuella och detaljerade med sakkunskap och humor. 

Vilka idétrender borde LD:s läsare hålla utkik efter?

Den förhoppningsvis kommande reaktionen mot de allt fler och allt mer integritetskränkande åtgärderna. Snart borde vi se en upprättelse för rätten att få sin inre sfär respekterad, en trend för anonymitet. Nu är det i stället en stat (eller flera) som övervakar oss genom kameror och signalspaning, men även företag som samlar och analyserar information om oss och sociala medier-följare som vi själva avslöjar oss för.

Vilken bok borde alla liberaler läsa?

F. A. Hayeks Vägen till träldom, Fredrik Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt och vad man kan komma åt av Vilhelm Moberg. Den första av uppenbara skäl, de andra för att man behöver sin fröjd och tröst också.

Skolan har varit föremål för het debatt de senaste månaderna. Nämn en konkret reform som skulle förbättra den svenska skolan.

Lägg fokus på att förbättra lärarutbildningen, framför att minska på skolklasserna och annat. Lärarutbildningen behöver bli mer utmanande och därmed bättre på att attrahera engagerade och duktiga studenter. I det ingår att utvärdera vad som lärs ut på den högre utbildningen och på vilken vetenskaplig grund.