Kommunalrådet Nicke Grahn kammade hem 16 procent av rösterna för L i Dorotea i förra valet. Liberal Debatts Emma Høen Bustos har träffat honom för ett samtal om det frisinnade arvet och en liberalism som går hem i glesbygd.
Du var sammankallande för Liberalernas nya landsbygdsprogram och är sedan ett par år tillbaka invald i partistyrelsen. Har partiet återupptäckt landsbygden, Nicke Grahn?
– Det är ett tecken på att Sverige har återupptäckt landsbygden. Liberalerna har inte ens haft en dålig landsbygdspolitik, vi har inte haft någon politik för hela Sverige över huvud taget.
I Dorotea bor 2 400 personer utspridda på en yta lika stor som Blekinge län. Kommunen har en av landets lägsta genomsnittsinkomster, samtidigt som invånarna betalar hög skatt. Som kommunstyrelsens ordförande är Nicke Grahn stolt över Liberalernas nya landsbygdspolitiska program.
Det är helt unikt att ett politiskt parti med anspråk på att sitta i regeringen släpper lös folk från glesaste glesbygden att skriva av sig, utan att man har några politiska kommissarier som talar om vad man får tycka eller inte.
– Vi gjorde alla rätt. Det är helt unikt att ett politiskt parti med anspråk på att sitta i regeringen släpper lös folk från glesaste glesbygden att skriva av sig, utan att man har några politiska kommissarier som talar om vad man får tycka eller inte. Programmet innehåller avregleringar och skattesänkningar men inget glesbygdsgnäll utan bara positiva budskap: Se landsbygdens möjligheter utan offermentalitet.
Grahn har lite till övers för vad han återkommande refererar till som “gnällkultur” och “landsbygdsgnäll”.
– Många landsbygdsbor är fast i en negativ berättelse. Det har blivit en så stor del av identiteten att jag tvivlar på om de klarar av en vändning. Vissa fixar inte att det faktiskt kan gå bra för en kommun som Dorotea, det stämmer inte in i deras bild av offermentaliteten.
– Den som flyttar till Dorotea kan få fast jobb och bostad direkt. Vill du inte ha fast jobb kan du vikariera som undersköterska och fortfarande ha råd med ett hus. Dessutom har vi en fantastisk uppväxtmiljö för barnen. Mina ungar blir kompetenta att möta livet på ett sätt som man inte blir på något annat ställe. De är vana vid att klara sig själva och att inse att ska det hända något måste man göra det själv.
Du ska hjälpa till efter förmåga men du ska fan inte gnälla.
Grahn är stark rotad i den frisinnade tradition vars idéarv fortfarande gör sig påmint i delar av norra Sverige, Bohuslän och Småland. Folkrörelseliberalism är det enda hoppet för Liberalerna, menar han.
– Vi har ett uttryck i min del av Sverige: “Dug du nå’ tä?” Det vill säga: Duger du till någonting? Du ska hjälpa till efter förmåga men du ska fan inte gnälla. Att gnälla, om du inte själv har gjort någonting, är den största dödssynden du kan begå i folkrörelseliberalismen. Det är vad jag kan säga är en positiv jantelag och vad som håller landsbygden vid liv.
– Det som skiljer det frisinnade Västerbotten och delar av Norrbotten från till exempel röda Västernorrland, är att du (i det röda Västernorrland reds. anm) har en inbyggd bitterhet mot att någon har gjort att vi hamnat i det här taskiga läget: kapitalet eller invandrare eller någonting annat. I det kärnfrisinnade Västerbotten finns det ingen som försöker skylla ifrån sig utan man försöker göra så gott man kan i sin situation. Gör din plikt först, sen kan du börja ställa krav.
Bilden av frisinnet som en utdaterad idéströmning stör Grahn. Han har länge drivit på för en uppdaterad landsbygdsliberalism i mer progressiv tappning. Tillsammans med Ola Norde-bo, politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, är han en av de sista uttalat frisinnade i svensk politik.
– Det finns de som har en bild av frisinnet som sträng frikyrklighet, nykterism och så vidare. Och ja, förr fanns det en form av kyrklig konservatism men jag kan säga så här: troende människor är i regel folk som har något slags självdisciplin och får någonting gjort. Det är en frihet under ansvar, med betoning på ansvar.
Det är ett hårt men meningsfullt jobb att bo i glesbygd. Men lyckas du är det du själv som har gjort det.
Stundvis är det ett hårt budskap han framför. Går det verkligen hem hos väljarna?
– Det är ett hårt men meningsfullt jobb att bo i glesbygd. Men lyckas du är det du själv som har gjort det. Det är du och dina närmaste, föreningarna och kommunen. Landsbygdsliberalismen ställer krav på dig men den ger dig också mycket tillbaka, för det är fruktansvärt kul att bygga samhälle tillsammans.
Vänsterliberal är ett epitet han bär med stolthet. Grahn menar att liberal-ismen behöver uppvisa ett bredare ideologiskt spann beroende på geografiska och demografiska förutsättningar.
– Det är mer som är samhällets ansvar i Dorotea än i Danderyd där folk har väldigt gott om pengar och i större utsträckning kan köpa sig sin frihet.
Men finns det inte redan ett liberalt parti för landsbygden? Varför ska liberalt sinnade personer utanför tätorterna rösta på Liberalerna och inte Centerpartiet?
– Centern tänker bara på böndernas traktorer. Dessutom är landsbygdscentern ärkekonservativ, traditionsbunden och utbildningsfientlig. De som är aktiva i Liberalerna i Dorotea, det är ett läsande och nyfiket folk. Är det något som värdesätts, nästan så att vi ställer krav, så är det på någon slags allmänbildning och nyfikenhet på omvärlden.
Emma Høen Bustos
Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!