Skip to content
Foto: Markus Winkler/Unsplash
Foto: Markus Winkler/Unsplash
Ledare | Europa

Är regeringen med på EU-tåget?

Det är nyårsdagen 2001 och Göran Persson äntrar den internationella arenan. Sverige har just tagit över ordförandeskapet i EU för första gången, och den säregne sossen lyckas charma både Chirac och Blair.
Vill man påverka Europa på riktigt, skriver Naod Habtemichael i det här numret, måste man charma fransmännen. Den förstod Göran Persson. Frågan är om Ulf Kristersson har lärt sig läxan? Kommer han att bli bundis med Macron?

I Bryssels långa korridorer har det börjat tisslas och tasslas om stora förändringar.

I Bryssels långa korridorer har det börjat tisslas och tasslas om stora förändringar. Ska unionen ta sig igenom alla kriser på sikt, menar man, måste integrationen fortgå.

Så man anordnar framtidskonferenser och medborgardialoger. Håller storvulna tal. Både Paris och Berlin börjar viska ’fördragsändring’. Till och med Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, har öppnat dörren på glänt.

Men när LD träffar den nytillträdda EU-ministern, Jessika Roswall, är svaret mer försiktigt. Roswall vill prioritera EU-samarbetet, säger hon, och ser EU som den viktigaste utrikespolitiska arenan. Det är en positiv kursändring från Socialdemokraterna, men vad betyder det i praktiken?

Troget sitt land stänger Roswall snabbt den dörr von der Leyen har gläntat på.

Som Per Wirtén skriver i numret har Sverige kategoriskt avfärdat europeisk integration ända sedan Europatanken föddes. Troget sitt land stänger Roswall snabbt den dörr von der Leyen har gläntat på. Sverige ska motsätta sig mer integrering och framförallt prioritera frihandel. Det låter som en gammal skiva på repeat. Sedan britterna lämnade EU är vi alltmer ensamma om den åsikten.
Har Moderaterna några nya idéer om EU?

Den största utmaningen under det svenska ordförandeskapet, skriver Ylva Nilsson i det här numret, kommer inte vara att svinga ordförandeklubban. Det lär svenskarna klara med bravur.
Den stora utmaningen lär vara regeringen själv. Man kommer att behöva förhandla många förslag som man själv är emot. Dessutom måste de tre relativt EU-vänliga partierna i M, KD och L få med sig med EU-skeptikerna i SD på tåget.

Som Ylva Nilsson formulerar det: ”En fråga som regeringen Kristersson måste ställa sig själv är därför om man är med när EU-tåget nu går vidare.”

Eric Luth

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!