Skip to content
Romina Pourmokhtari, Liberala ungdomsförbundets förbundsordförande. Foto: Wikimedia Commons
Romina Pourmokhtari, Liberala ungdomsförbundets förbundsordförande. Foto: Wikimedia Commons
Samhälle | Liberalerna

LUF säkrade Liberalernas liberala själ

Landsmötet är över och ett par hundra sömndepriverade liberaler kan pusta ut. I alla fall fram till valrörelsen.

Några lär vara nöjdare än andra efter helgens förhandlingar om vilken politik partiet ska gå till val på. Nyamko Sabuni fick, precis som hon önskade, mandat att söka stöd för att bilda regering med M och KD. Men sakpolitiskt åkte partistyrelsen på storstryk i fråga efter fråga, inte minst av Liberala Ungdomsförbundet (LUF) som backades upp av tunga distrikt som Stockholm och Västsverige.

Den ideologiska urladdningen skedde inför öppna ridåer på mötesgolvet – och det var de yngre som stod för showen. Som Christer Nylander uttryckte det i sitt avtackningstal: ”Här är det de unga som ger läxor till de äldre.”

Tack vare LUF och tunga liberala profiler som Anna Starbrink och Jan Jönsson satte landsmötet bland annat stopp för partistyrelsens förslag om att införa visitationszoner, anonyma vittnen och rätten att dra in medborgarskap. Det är viktiga och ideologiskt principiella segrar, som ökar chansen för L att profilera sig som ett tydligt socialliberalt alternativ med tyngdpunkt åt mitten. Som högerns liberala anständighetsankare finns potential att plocka röster från både C och M, men då måste partiet faktiskt våga tycka något om någonting som inget annat parti också tycker. 

Att luften har rensats och den interna oppositionen tagit hem viktiga ideologiska segrar kan bidra till att stridsyxorna hålls i schack genom valrörelsen. Om något visade landsmötet att röda linjer inte bara kan dras organisatoriskt, utan också i den konkreta sakpolitiken.

Återstår att se gör dock hur tvingad partiledningen känner sig att följa de beslut som röstades fram under landsmötet. I teorin skulle många av besluten hindra Sabuni från att göra gemensam sak med M, KD och SD – som i fallet med anonyma vittnen och visitationszoner där partierna nyligen lade fram ett gemensamt förslag

LUF var också noga med att vid flera tillfällen understryka landsmötets överordnade roll i förhållande till partistyrelsen. Men under lördagens pressträff velade Sabuni kring hur hon avsåg ta med sig landsmötets beslut in i regeringsförhandlingarna.

Utifrån partistyrelsens perspektiv gör ett begränsat sakpolitiskt handlingsutrymme – att tvingas spela med öppna kort – det svårare att lyckas i regeringsförhandlingarna. Men det argumentet kommer knappast att gå hem hos partiets stridslystna, unga liberaler. Eller dess socialliberala silverryggar.