Skip to content
Nytillskott

Amanda Broberg

Välkommen till redaktionen, Amanda Broberg! Vem tycker du är den mest intressanta liberala rösten i Sverige just nu?

Karin Svanborg-Sjövall, som egentligen varit det länge och antagligen är för bra för svensk debatt.

Vilka idétrender borde LD:s läsare hålla utkik efter?

Det som jag hoppas blir renässansen för en mer rimlig, men också mer radikal feminism. Debatten om sex, kärlek och relationer som närsomhelst kan kapas av konservativa. En ny och vassare generationsbaserad politisk konflikt där det nog finns stort utrymme för mer frihetlighet – de kan få vara popvänster om vi är progghöger.

Vilken bok borde alla liberaler läsa?

Demokratins skymning av Anne Applebaum, för att på allvar förstå vad som splittrar borgerligheten efter festen i form av kalla krigets slut.

Skolan har varit föremål för het debatt de senaste månaderna. Vilket skolämne borde läggas till i läroplanen?

Läsning, som en uppgraderad version av det gamla lågstadieämnet livskunskap.


Namn:
Amanda Broberg

Förr:
Misslyckad moderatbroiler, humaniorastudent i Göteborgsexil, vikarierande ledarskribent på Borås Tidning som praktiserat på Svenska Nyhetsbyrån och Barometern-OT.

Nu:
Vice ordförande i Fria moderata studentförbundet (FMSF), abortförespråkare enligt Dagens Nyheter, Timbros enda radikalfeministiska medarbetare och med den ödmjuka ambitionen att bli borgerlighetens egen Liv Strömquist.

Politisk åskådning:
Sorglös nyliberal, men det går kanske över med åren. Eller för att parafrasera Katrine Marçals sommarprat (där hon sa socialdemokrat), jag var feminist innan jag blev liberal och jag inbillar mig att det är en bra sak.

Går igång på:
Abortfrågan, maktdelning, smala feministiska spaningar, disneyfieringen av 1989 och kulturkrigsdebatten om sex. Och gedigen opinions- och kulturjournalistik. Blir matt av alla enkla svar som debatten i allt för stor utsträckning bestått av sedan vi valde att dela upp en åsiktskorridor i två.