Skip to content
Ledare

Liberaler måste hantera baksidorna av det samhälle vi har kämpat för

Hur mycket av min egen, och andras, frihet är jag beredd att offra för känslan av trygghet? För en stor grupp svenskar har frågeställningen blivit allt mer akut. 

Den organiserade brottsligheten har inte bara gjort intåg på våra gator utan också som ständig följeslagare i människors medvetanden. Abstrakta koncept som frihet och integritet har på kort tid trängts undan till fördel för ett akut och i verkligheten gripbart hot: den grova kriminaliteten. Vi vill inte längre bli skyddade från staten, utan av den.

Ett viktigt verktyg för kriminella är handeln med falska identiteter. Bristerna i den svenska folkräkningen har de senaste månaderna debatterats flitigt. Vårt slappa system möjliggör och lockar till sig kriminalitet. Pengar som hade kunnat gå till välfärden försvinner. Utsatta människor utnyttjas, rättssystemet undermineras. 

Frågan bör stå högt på alla liberalers agenda. Inte minst handlar det om att ta kontroll över problemformuleringen. Vilken information ska staten egentligen ta sig rätt att registrera om de personer som uppehåller sig inom landets gränser? Vad är vi villiga att offra för rätten att – både i den virtuella och fysiska världen – inte bara fritt röra sig och kommunicera utan faktiskt existera utan statens kännedom?

I stället har liberaler hamnat i baksätet och det svenska folkräkningsproblemet har debatterats och definierats av helt andra grupper. 

Som förespråkare av fri rörlighet är liberaler i högsta grad ansvariga för att inte bara försvara det öppna samhällets fördelar, utan också ta ansvar för dess negativa konsekvenser. Att endast agera vakthund mot konservativa och högerpopulistiska övervakningsvurmare är otillräckligt.

Slaget om folkräkningen har stor potential att bli en av 2020-talets stora liberala ödesfrågor. Fler röster behöver lyftas, perspektiv vridas och vändas på, lösningar och avvägningar balanseras. Tar inte vi problemet på allvar kommer någon annan att göra det i stället. 

Sverige behöver en liberal lösning på folkräkningsproblemet.

 

Emma Høen Bustos & Matilda Molander

Chefredaktörer Liberal Debatt

red@liberaldebatt.se