Skip to content
Krönika

Kan du skilja en potät från en gulbeta?

I en liten håla utanför Åtvidaberg är Lars-Åke snabbast på att skilja en potatis från en gulbeta. Han vinner förstapris i tävlingen rotfruktsgallring! Någon annanstans i Sverige minglar tusen personer i väntan på att få klämma frenetiskt på kospenar i förhoppning om att vinna årets mjölkartävling. På en liten landsväg rinner en droppe svett ner för ryggen på en nervös ung man som kör sin traktor långsamt, bredvid den bistert promenerande domaren som dömer i tävlingen »Traktor i trafiken«.

För en ung person i dag kan ovan nämnda aktiviteter låta absurda. För 70 år sedan var tävlingar som dessa, arrangerade av Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund (SLU, numera CUF), vardag för hundratusentals människor.

Varför arrangerade ett politiskt ungdomsförbund tävlingarna »Räkna rätt« och »Vi unga sätter bo«? Man kan ju fråga sig om folket verkligen vaknade en dag med ett spirande behov av att gallra rotfrukter. Förmodligen inte. Men aspirerande lantbrukare förbättrade sin plöjning med häst, handlarns dottern lärde sig om livsmedel och när traktorn gick från lyxvara till standard var det nyttigt att träna på »traktor i trafiken«. I ungdomsförbundet fick de lära sig sådant. Både nöje och utbildning var en bristvara utanför storstäderna.

Nu när universitetsutbildningar är tillgängliga på distans, högskolor utspridda över hela landet och ett klipp på Youtube kan lära dig rotfruktshantering behövs kanske inte ungdomsförbundens fritidsaktiviteter i lika stor utsträckning. Men nog är det fina exempel på människor som upptäckte problem och löste dem tillsammans.

Är man som liberal svag för lokalsamhällesidén är det inte bortkastade kommunala skattekronor, som den ökända uppvärmda sjön i Smedjebacken, som man i första hand borde tänka på. Det är friheten i att människor frivilligt ställer upp för varandra, och kanske lär grannen att sortera sina betor. Det är problem som löser sig utan statlig inblandning. Det är viljan att hjälpa, skapa meningsfullt engagemang och ta tag i problem tillsammans i stället för att hoppas att någon annan ska lösa dem åt dig.

Jag är hemma hos en vän när jag upptäcker diplomet från Kalmarbygdens SLU-krets, inramat och uppställt på byrån i vardagsrummet. Farfar Johansson har tillerkänts förstapris i körning av hästar, konstaterar vi med varsitt glas vin i handen.

Centerpartiets ungdomsförbund arrangerar inga stora tävlingar längre. De sysslar med politik och låter andra delar av civilsamhället stå för nöjet. Det är gott så, även om det i dessa frihetsbegränsade tider är lätt att bli nostalgisk.

Evelina Reuterfors studerar medier och journalistik vid Uppsala Universitet och har tidigare varit vice ordförande i CUF.

@evireuterfors

evelina.reuterfors@gmail.com