Skip to content
Möt LD:s redaktion

Matilda Molander

 

Namn: Matilda Molander

Förr: Handelsstudent, DN-skribent och ostkonnässör

Nu: Chefredaktör för Liberal Debatt och politisk redaktör för Vestmanlands Läns Tidning, Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet och Arboga Tidning. Tillbringar följaktligen hälften av mitt liv på bussar och tåg i Bergslagen, den andra hälften på kommunfullmäktige och tomma perronger. Äter fortfarande ost. Mycket ost

Politisk åskådning: Grön, liberal, pacifist. Fred, frihet och fjärilar

Går igång på: Revisionsrapporter, misskötta skolor (de är så många!) och stadsplanering

∗∗∗

Vem är den mest intressanta liberala rösten i Sverige just nu?

Filosofen Jonna Bornemark. Hennes uppgörelser med mätandet och kontrollerandet av våra liv är det mest välgörande jag har läst på länge.

Vilka idétrender borde LD:s läsare hålla utkik efter?

Livsstilsliberalismen bland unga kvinnor. Där Centerpartiet är största parti och tre gånger så stort som SD. Det är en väljargrupp som ständigt fylls på. Om några år lär vi få se ytterligare ett lappkast i den svenska debatten, när ett antal partier märker att de är i otakt med väljarna.

Vilken bok borde alla liberaler läsa?

Parlamentarism och demokrati i England av Gunnar Heckscher, utgiven 1937.

»I våra dagar, när diskussionens vågor gå höga om parlamentarismens och demokratiens livsduglighet och förutsättningar i modernt samhällsliv, söker man sig gärna tillbaka till parlamentarismens mönsterland för att vinna klarhet om dess karaktär och verkningar«, lyder baksidestexten.

Den låg bland de utrangerade böckerna i Handelshögskolans bibliotek, och visade sig vara en fascinerande beskrivning av hur en demokrati skapas och utvecklas, lider nederlag och kommer igen. »En aktuell bok om demokratiens problem«, som utlovas på baksidan.

Vilket skolämne borde läggas till?

Inget behöver läggas till, däremot behövs mer slöjd, musik och estetiska ämnen. Barn behöver få utveckla alla delar av sitt intellekt. De flesta förändringar av skolan lär dock vara rätt verkningslösa så länge elever får sitta med mobiler på lektioner och raster.