Skip to content
Möt LD:s redaktion

Lennart Nordfors

Namn: Lennart Nordfors

Förr: Statsvetare, biträdande partisekreterare och körsångare

Nu: Statsvetare, kommunikationskonsult och konsertpublik

Politisk åskådning: Socialliberal

∗∗∗

Vem är den mest intressanta liberala rösten i Sverige just nu?

Hela den folkopinion som formar basen för att Sverige, med alla sina brister, trots allt är ett av världens mest (i vid mening) liberala, toleranta och öppna samhällen. Det finns tyvärr gott om exempel på vad som händer när den värdegemenskapen ersätts med polarisering och vi-mot-dem.

Vilka idétrender borde LD:s läsare hålla utkik efter?

Den civiliserade och lågmälda kulturkonservatismen. Är den utrotningshotad? Kommer den att överleva, eller kommer den att ha konkurrerats ut av mer militant nationalpopulism? Mycket avgörs av vad som händer i det spänningsfältet. Sen, uppenbart och självklart: miljö- och klimatopinionen med dess oerhört snabba utveckling. I flera länders val har den spelat avgörande roll på senare tid. Kommer samma sak att hända i Sverige 2022?

Vilken bok borde alla liberaler läsa?

Den kom för några år sedan: Världen av igår av Stefan Zweig. Visar hur snabbt ett kosmopolitiskt samhälle med blomstrande kulturell mångfald kan förändras till något annat. Intressant historisk skildring, men också ett memento.