Skip to content
Möt LD:s redaktion

Klara Lidman

Namn: Klara Lidman

Förr:Havskappseglare. Alumn från den gröna tankesmedjan Cogitos Cogitoakademin och den liberala tankesmedjan Timbros Sture-akademin. Ledamot i Grön ungdoms förbundsstyrelse

Nu: Läkarstudent och säkerhetsmedveten klättrare

Politisk åskådning:Grön liberal

Går igång på:Att koppla politik till filosofi och moral (utan att påstå mig vara bra på det)

∗∗∗

Vem är den mest intressanta liberala rösten i Sverige just nu?

Mattias Svensson (men det har jag tyckt ett tag). Tack vare stringens, konsekvens och humor.

Vilka idétrender borde LD:s läsare hålla utkik efter?

Frågor om vad som är ett gott liv och vad som är att vara en god människa. En liberal åskådning bör inte vara ett hinder för dessa diskussioner, genom att smutskasta allt som moralism, utan tvärt om få dem att spraka ännu mer. Om vi är fria att leva de liv vi vill: Vad är då ett bra liv? Ett hedervärt liv?

Vilken bok borde alla liberaler läsa?

Purity av Jonathan Franzen. Stora romaner, som denna, är som parasiter. De tar över sina läsare, som tvingas att sprida dem till fler. Det är alltså inte jag som delar det här lästipset utan boken, parasiten, som delar sig själv genom mig (!). Det är en psykologisk thriller iscensatt till del i Östberlin före, under och efter murens fall. I romanen finns en protagonist som i Östtyskland ÄR någon, tack vare att hans far är högt uppsatt inom partiet. Han är därmed beroende av en stat som han föraktar, samtidigt som han ömmar för den lille pojken Östtyskland som så desperat vill imponera på pappa Sovjet.

Vilket skolämne borde läggas till?

Vuxenkunskap. Ett av skolans mest givna syften är att rusta barn för vuxenlivet oavsett bakgrund. Att få lära sig hur man hanterar sin privatekonomi, om försäkringar, pensioner, fackföreningsmedlemskap, entreprenörskap, hur man förbereder sig för en arbetsintervju – är några exempel på kunskap som verkligen kan göra, framför allt socioekonomisk, skillnad.