Skip to content
Ledare

Det som komma skall

Den förenade borgerlighet där liberaler de senaste decennierna har haft en naturlig hemvist är i upplösning. Moderaterna har mörknat, Alliansen ligger i bitar. Januariavtalet har gjort Liberalerna och Centerpartiet till stödpartier åt en socialdemokratisk regering.

Var liberalismen ska höra hemma är i högsta grad en diskussionsfråga. Många beskriver de senaste årens politiska utveckling som ett välbehövligt raserande av åsiktskorridorer. Ändå är vi många som upplever att det blir allt svårare att mötas i de grundprinciper som enar liberaler – värnandet av marknadsekonomi och strävan efter så lite politiskt inflytande i människors liv som möjligt.

Det är ett osäkert läge, men det har också gett liberaler en ny, möjlig, maktposition. Liberalismen är inte längre sammanlänkad till konservatismen, utan kan skapa en egen agenda och fritt välja sina viktigaste stridsfrågor.

Här spelar tidskrifter som Liberal Debatt en viktig roll som samlingsplats för liberala
diskussioner, oavsett om de härrör från gröna, konservativa eller klassiskt liberala hemvister.

Liberaler måste spendera mer tid på att bekämpa ofrihet än varandra och liberala impulser bör värnas, inte häcklas.

Svensk liberalism behöver diskussionsforum bortom den dagsaktuella partipolitiken. När flyktingvolymer diskuteras i kvällspressen, ska Liberal Debatt diskutera successiv kvalificering in i de offentliga välfärdssystemen. När Twitter rasar över plastpåseskatt ska Liberal Debatt lyfta hur artificiell intelligens kan hjälpa oss att tackla klimatkrisen. LD ska erbjuda relevanta aspekter på oväntade ämnen och oväntade aspekter på relevanta ämnen.

I detta nummer kommer du att möta Liberal Debatts nya redaktion, som vi är fantastiskt glada över att ha rekryterat. Det är en brokig skara kloka personer som delar en liberal grundsyn men kompletterar varandra med olika erfarenheter, kunskaper och intressen. De har givits fria händer att skriva om en fråga som ligger dem särskilt nära hjärtat. När du lägger i från dig tidningen om ett tag, hoppas vi att du ska känna att du kommit lite närmare oss som från och med nu gör tidningen.

Men en tidning är aldrig mer än sina läsare, och den liberala diskussionen ska inte bara föras i spalterna utan också över ett glas vin i trevligt sällskap. Håll utkik på vår Facebook-sida efter evenemang.

Små tidskrifter kan ha stor betydelse. Vi ser fram emot en liberal debatt.

Emma Høen Bustos och Matilda Molander, nytillträdda chefredaktörer