Skip to content
Möt LD:s redaktion

Amelia Andersdotter

Namn:Amelia Andersdotter

Förr:EU-parlamentariker, pirat och matematiker

Nu:Teknisk konsult, dataskyddsexpert

Politisk åskådning: Nätverksliberal – jag gillar internet och persondatorer

Går igång på:Allt och inget. Jag är turist här

∗∗∗

Vem är den mest intressanta liberala rösten i Sverige just nu?

Morgan Johansson. Han är som en tråkig Donald Trump. Hur blev det så här?

Vilka idétrender borde LD:s läsare hålla utkik efter?

Post-wall generation tech: det fantastiska med internet är att det är byggt efter 1989. Det skapade utrymme för helt nya moraliska och samhälleliga tankeströmmar och en möjlighet att brygga även ekonomiska klyftor mellan modernismens nationalstater. Notera att detta är åtskilt från tanken att datorer ska rädda offentlig sektor från sin egen ineffektivitet och mänsklighet: maskinerna kommer inte att rädda oss/staten.

Vilken bok borde alla liberaler läsa?

Burdens of Proof av Jean-Francois Blanchette, State of Exception av Giorgio Agamben, How Music Got Free av Stephen Witt. Okej, tre böcker. Den första handlar om sökandet efter sanning i ett (elektroniskt) rättsväsende, den andra handlar om förutsättningarna för liberala demokratiska rättigheter och den tredje om internationell gemenskap efter murens fall.

Vilket skolämne borde läggas till?

Inget. Tror det vore bra med mer grundläggande funderingar: vad är skolan bra för? Sakpolitiken döljer samhällsriktningen: fångade i ett hamsterhjul av tankar om hur varje minut i ett barns liv ska styras (av en mobiltelefon?) samtidigt som föräldrarna kan följa minutiöst redovisade åtgärdsplaner (på en skolplattform?) har vi tappat sammanhanget. Jämför idétrender, vi kommer inte att räddas genom allsmäktiga datamaskiner av gudomlig nåd.