Skip to content
Tema

»Obama räddade hellre isbjörnar än arbetare«

En efter en klev de upp på scenen på demokraternas valvaka och utropade sig till segrare. Guvernörsposten, senator, delstatsåklagare, kongressledamot efter kongressledamot… Och det var kvinnorna som gjorde det. Gretchen Whitmer (nyvald guvernör) och Debbie Stabenow (omvald senator) fixck mest uppmärksamhet, men Michigan fick också en kvinnlig delstatsåklagare i Dana Nessel, den första öppet homosexuella politikern som vunnit ett val på delstatsnivå i Michigan, och skickade en muslimsk kvinna – Rashida Tlaib – till representanthuset.

Enligt Nolan Finley på Detroit News, som tar emot på tidningen i ett mötesrum uppkallat efter den tidigare Fox News-stjärnan och George W Bush-pressekreteraren Tony Snow, behöver det dock inte betyda något för Donald Trumps chanser att bli omvald 2020.

– Först och främst ska man komma ihåg att Donald Trump inte gjorde något jättebra val i Michigan 2016. Han fick till och med färre röster än Mitt Romney 2012. Det var demokraterna som stannade hemma och valde bort Hillary Clinton. Barack Obamas politik och det faktum att Hillary Clinton var en extremt usel kandidat bäddade för Trump, säger Finley.

– Men att tro att det är givet att Trump förlorar bara för att demokraterna nu fått en framgång i mellanårsvalet? Republikanerna var utdömda när George W Bush var president. Republikanerna var utdömda när Barack Obama vann 2012. Republikanerna var utdömda när Trump blev presidentkandidat… När det gäller demokraterna kan man lita på att de alltid hittar ett sätt att förstöra för sig själva.

Nolan Finleys kraftiga kritik mot demokraterna och den tidigare administrationen betyder dock inte att han är nöjd med den sittande presidenten.

Tvärtom.

Inför valet 2016 valde Detroit News att inte ställa sig bakom republikanernas kandidat, något man gjort varje gång man gjort ett »endorsement« i ett presidentval sedan tidningens grundande 1873. I stället rekommenderade man läsekretsen att rösta på tredjepartikandidaten, libertarianen Gary Johnson.

– Donald Trump är lite galen och vi slog fast i en ledare att han var »instabil, utan principer och kanske också farlig«, men Hillary Clinton är en patologisk lögnare. Jag vaknar varje morgon och känner mig lite nedstämd över att Trump är vår president, men jag är också glad över att Clinton inte är det, säger Nolan Finley.

Om demokraterna ska återta Vita huset är Michigan, med 16 röster i elektorskollegiet, en nyckeldelstat. Nolan Finley ser ett antal punkter som måste prickas av på måste-listan om Michigan återigen ska bli en del av »the blue wall« som ger demokratiska presidentkandidater totalsegern.

– De har lovat att ta tag i infrastrukturfrågorna, så nu är det upp till bevis. Men att fixa vägar och broar i Michigan tar åratal, det kommer folk inte att se resultatet av på länge, så frågan är hur väljarna utvärderar det 2020, säger Nolan Finley.

– Jag undrar också hur de ska klara av att återknyta kontakten med arbetarna och facket efter åren med Obama och hans helt galna miljöpolicys. Barack Obama ville hellre rädda isbjörnar än en enda arbetares jobb. Du kan inte kampanja på att städa bort kolet och samtidigt tro att »blue collar workers« ska gå man ur huse för dig.

Nolan Finley tror också att den amerikanska pressen bidrar starkt till Donald Trumps popularitet.

– Jag vet inte när pressen i det här landet blev så otroligt känslig, men sättet som reportrar uppträder gentemot Vita huset undergräver förtroendet för oss och ger Trump draghjälp. Sluta debattera presidenten och anklaga honom för att vara elak mot journalister. Rapportera om honom i stället. Det finns en hel del att skriva om…

Anders Rönmark är opinionschef för MittMedia.
@andersronmark
anders.ronmark@mittmedia.se