Skip to content
Kultur/Krönika

Dags att släppa idén om den rätte

Vi är nog många som är eller har varit övertygade om att någonstans där ute väntar den rätte. Vi intalar oss själva att vi är ofrivilliga singlar för att omständigheterna ännu inte sammanfört oss med den person som föddes till att bli vår.

Denna idé om att kärleken är förutbestämd och på så vis utanför vår kontroll bekräftas ofta av populärkulturen. Artisten Lana del Rey har byggt sin identitet på lidelsen över att vara kosmiskt kopplad till en »one true love«. Rollfiguren Ted Mosby i humorserien »How I met your mother« är ett annat exempel. I säsong efter säsong återger han hela sin dating-historik som om det var ett oundvikligt lopp han var tvungen att springa för att komma fram till mållinjen – äktenskapet. För oss som tittar är konceptet betryggande.

Realityserien »Gift vid första ögonkastet« som nu sänds i SVT utnyttjar just detta hopp om att den rätte finns där ute. Serien, som hade premiär 2014 och nu är inne på sin femte säsong, samlar personer som trots en svidande längtan efter ett parförhållande av olika anledningar lever ensamma. Deltagarna matchas ihop av »experter« och ses första gången vid bröllopet. De får sedan fyra veckor på sig att leva tillsammans, för att därefter besluta sig för om de vill förbli gifta eller skilda. Själva upplägget bygger på människors övertygelse att om bara man blir sammanförd med den rätte kommer resten att sköta sig själv utan att man knappt behöver anstränga sig. Tusentals anmäler sig till programmet i hopp om att kunna ta en snabb genväg till att bli sammanförd med en själsfrände som fanns där hela tiden. 

När äktenskapen sedan spricker, vilket de nästan alltid gör, konstaterar experterna att »experimenten misslyckades« eller »matchningen var inte rätt«. Sedan gör de sig redo för att upprepa en metod som uppenbarligen inte fungerar. 

Men serien kommer aldrig att kunna hjälpa människor att hitta kärlek så länge upplägget enbart vilar på premissen att det finns en perfekt match åt alla. Konceptet är dödsdömt, eftersom experterna aldrig konfronterar deltagarna med en av de mest fundamentala insikterna bakom framgångsrika förhållanden: För att en annan person ska älska dig måste du göra dig själv åtråvärd. 

Det handlar inte om att vara självutplånande. Snarare handlar det om att till en sund gräns inse man måste ha något att erbjuda och vara villig till kompromisser och anpassning. Det rimmar kanske dåligt med den villkorslösa egenkärlek som millennials som jag själv uppmuntras till. Men det är alltjämt sant. 

Förstås kan det vara så att förhållanden spricker för att det är en dålig matchning av två individer. Men den som vill vara ihop med någon men systematiskt misslyckas kanske ska släppa idén om den perfekta matchningen och i stället börja titta på sig själv. Det kanske är så att man faktiskt inte duger. Var dig själv, absolut. Men om det innebär att du inte anstränger dig för att vara fysiskt attraktiv, använder en svår ironisk humor som gör nya bekantskaper obekväma eller att du alltid gör det du själv vill utan hänsyn till andra – då kommer det bli svårt för en grupp experter att hjälpa dig.

Programmet underskattar att kärlek, hur oromantiskt det än må låta, i mångt och mycket är en fri marknad. För att vara framgångsrik på en marknad måste man erbjuda något som andra efterfrågar. Här skulle experterna kunna hjälpa deltagarna att bli mer åtråvärda genom att fråga något av följande: »Du kanske kan vara mindre snobbig? Du kanske ska prata mindre om dig själv och ställa fler frågor? Du kanske ska duka och tända ljus medan din partner hämtar pizza? Du kanske får hänga lite mindre med dina polare för att göra plats åt en partner?«

Men i stället bekräftar experterna deltagarnas övertygelse om att deras enda problem är att de inte träffat den rätte än. 

I intervjuerna under programmet bedyrar deltagarna att de minsann har »testat allt«, det vill säga gå på krogen, Tinder, online-dating, gå på blind dates och så vidare. Ingen verkar ha testat den mest effektiva metoden av dem alla – att vara öppen för att bete sig lite annorlunda. 

Emilie Tilstam är tidigare deltagare i Liberala skrivarakademin. I dag arbetar hon som press- och kommunikationsansvarig på Liberala ungdomsförbundet.

@EmilieTilstam 

emilietilstam@gmail.com