Skip to content
Ledare

Malmö är staden som ständigt ligger steget före

En sviktande socialdemokrati – som ändå håller sig vid makten. Brinnande bilar i förorten, skjutningar och ett växande SD. Uteserveringar som blir fler för varje vår, myllrande matkultur, flyktinginvandring och tågresor till kontinenten. Växande antisemitism och en kommunal ekonomi som inte går ihop utan stöd. Det är Sverige i dag. Och Malmö sedan länge. För det som händer i resten av Sverige har redan hänt i Skåne.

Den typen av skjutningar i förorter som skapat rubriker i Stockholm och Göteborg de senaste åren blir nu för tiden inte mycket mer än notiser i den stora Skånetidningen Sydsvenskan. De integrationsutmaningar som många kommuner brottas med efter hösten 2015 är sedan länge vardag i Malmö, där nästan hälften av invånarna har utländsk bakgrund. Sverigedemokraternas framgångar, som paralyserat riksdagen under hösten, har redan blivit till både koalition med M i Staffanstorps kommun och tillbakagång i Östra Göinge. Skåne är ständigt steget före, på gott och ont.

Fördelen med att känna personer som redan har gått igenom det man själv står inför är att man kan lära av deras framgångar – och misstag. För att hitta lösningar på Sveriges problem gör vi därför gott i att se hur saker görs i Malmö och Skåne.

Hur låter Malmös bästa musik? Vad lockade oberoende liberala Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan till Malmö? Hur gick det egentligen till när Skåne blev svenskt och hur ser Köpenhamnarna på lillasystern på andra sidan sundet? Öresund – där kampen för liberalismen står…

Många funderingar kring de problem Sverige står inför, och en fingervisning om vad som komma skall. Allt det får du svar på i valårets sista LD.

Som vanligt är numret också laddat med annat högoktanigt innehåll. På djupet-redaktionen fortsätter utforskandet av frågor som är avgörande för demokratins framtid. Och på kultursidorna går den heta debatten om den kanadensiske filosofen Jordan B Peterson in på tredje ronden.

Emma Høen Bustos, nytillträdd biträdande redaktör
Matilda Molander, redaktör för temanumret
@liberaldebatt
red@liberaldebatt.se